Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
42 files van totaal 152 km

Twee aanvaringen op Westerschelde

Toegevoegd: 03-09-2012, 17.58 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft afgelopen weekend op de Westerschelde bij Vlissingen twee aanvaringen onderzocht en acht kano’s uit de hoofdvaargeul gestuurd. De kano’s waren niet voorzien van enig mechanisch voortstuwingsmiddel en waren een gevaar voor de scheepvaart. 


Vrijdag 31 augustus kwam de Waterpolitie van het KLPD in actie toen op het redegebied van Vlissingen een zeeschip onder de vlag van Malta, door een krabbend anker tegen een ander ten anker liggend schip dreef. De schade aan beide schepen bleef beperkt doordat de kapitein van het tweede schip nog net op tijd zijn motor kon starten en zijn schip iets achteruit kon trekken. Beide schepen konden nu hun reis naar Alexandrië en Odda voortzetten. 
 
In de nacht van zaterdag 1 op 2 september dreef een Griekse tanker met ongeveer 26000 ton naphta op de rede van Vlissingen tegen een boei, de zogenoemde Songaboei. Bij een manoeuvre om de loods te wisselen dreef het schip, mede door de sterke vloedstroom, naar de Wielingen Zuid. Het schip kon de boei niet meer ontwijken en raakte bij de aanvaring onmanoeuvreerbaar. De boei is sindsdien verdwenen. Het zeeschip is door een sleepboot voor nader onderzoek naar de haven van Vlissingen gesleept. De Waterpolitie maakt tegen de kapitein en loods proces-verbaal op.  

Zaterdag 1 september trof de Waterpolitie in de Sardijngeul bij Vlissingen acht kano’s aan. De kanoërs waren onderweg van het strand bij de Vlissingse Boulevard naar Terneuzen. Voor de veiligheid van de scheepvaart is het voor schepen onder de 12 meter verplicht, een motor aan boord te hebben waarmee een snelheid van tenminste 6 km/uur gehaald kan worden. De voortstuwing bij deze kano’s geschiedde echter volledig op spierkracht. De Waterpolitie begeleidde de kanoërs met hulp van een reddingsboot van de Reddingsbrigade terug naar het strand van Vlissingen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren