Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

VRZ wijst op risico's overstroming

Toegevoegd: 09-05-2013, 11.38 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Met behulp van een speciale website wil de Veiligheidsregio Zeeland bedrijven wijzen op de risico's van een overstroming.

Via de website www.zeelandveilig.nl/totopzekerehoogte kunnen mensen kijken of hun bedrijf in een overstromingsgebied ligt, welke gevolgen dit voor hun bedrijfsvoering kan hebben en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden. De de nieuwe campagne 'Zeeland Veilig, tot op zekere hoogte' is tot stand gekomen op basis van wetenschappelijk onderzoek en gesprekken met ondernemers.

De afgelopen jaren heeft de overheid via verschillende campagnes geprobeerd het overstromingsbewustzijn in het  algemeen te vergroten. Ondernemers werden hierbij niet als aparte doelgroep benaderd. Niet vreemd dus dat uit onderzoek blijkt dat ondernemers zich niet of nauwelijks bewust zijn van hun overstromingsrisico en dus nauwelijks voorbereidingen hebben getroffen.

De nieuwe campagne sluit volgens de Veiligheidsregio Zeeland naadloos aan op het Nationale Waterbeleid. Gerrie Ruijs, directeur/regionaal commandant Veiligheidsregie Zeeland: "Het waterbeleid is uit drie lagen opgebouwd: preventie (het voorkomen van overstromingen), duurzame ruimtelijke inrichting (om de effecten van een overstroming waar mogelijk te beperken) en rampenbeheersing (onder andere door het verhogen van overstromingsbewustzijn en zelfredzaamheid van de samenleving)."

Ruijs: "Zeeland is met dammen, dijken en duinen goed beschermd tegen overstromingen. Toch kan een overstroming nog altijd voorkomen. De gevolgen kunnen ernstig zijn. Niet alleen stromen huizen en bedrijven onder en worden bezittingen beschadigd. Ook nutsvoorzieningen vallen uit, wegen worden onbegaanbaar, kortom het maatschappelijke leven raakt ontwricht. Goede voorbereidingen kunnen slachtoffers en schade voorkomen en zorgen voor een veerkrachtige samenleving die de draad weer snel kan oppakken."

Bedrijven spelen hierbij volgens de Veiligheidsregio een cruciale rol. "Zij zorgen voor werkgelegenheid in een regio, voorzien inwoners van noodzakelijke diensten en producten. Het is belangrijk dat ondernemers zich bewust zijn van het risico een overstroming, dat ze weten wat ze kunnen verwachten, waar ze informatie kunnen vinden en welke maatregelen ze kunnen treffen."

"Het is van groot belang dat mensen zich bewust zijn van wat er kan gebeuren maar nog belangrijker is dat zij waar mogelijk zelf maatregelen treffen om de effecten zo klein mogelijk te houden. Het midden- en kleinbedrijf in Zeeland is belangrijk voor onze economie. De overheid helpt waar nodig en mogelijk met het beschermen van deze bedrijven, waarbij de eerste aandacht uitgaat naar het vergroten van de zelfredzaamheid. Bedrijven kunnen vaak zelf maatregelen treffen om na een overstroming zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. De website is vooral bedoeld om bedrijven bewust te maken van overstromingen en de gevolgen daarvan en biedt daarnaast tips voor mogelijke maatregelen.”


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren