Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 8 km

Gevaarlijke teek rukt verder op

Toegevoegd: 04-01-2006, 18.01 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

SINT-PHILIPSLAND - De teek dermacentor reticulatus, die onlangs werd ontdekt bij koeien in de weilanden bij Sint-Philipsland rukt verder op.

Dierenarts S. Jansen van dierenkliniek Steenbergen trof de teek, die normaal niet in Nederland voorkomt, afgelopen week aan bij honden in Oud-Vossemeer en Sint-Annaland. Jansen kreeg afgelopen week zes teken binnen. Bij vier daarvan ging het om de dermacentor reticulatus. „Het zijn geen grote aantallen, maar in deze tijd van het jaar sta ik er toch echt van te kijken.“

Teken zijn normaal alleen van april tot oktober actief. „Deze teek hecht zich lang op de vacht en zit er waarschijnlijk al sinds de zomer.“ Jansen verwacht nog meer meldingen te krijgen. Met de ontdekking van de dermacentor-teek in Sint-Philipsland is bewezen dat de teek zich permanent gevestigd heeft in Nederland.

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht verricht momenteel onderzoek. „De teek kan drager zijn van verschillende infectieziekten bij dieren, maar ook bij mensen. We onderzoeken welke infecties de teek precies veroorzaakt“, aldus F. Jongejan, die het onderzoek leidt. Duidelijk is wel dat de teek de bloedparasiet babesia canis met zich mee kan dragen, die bij honden de bloedziekte babesiose veroorzaakt.

Deze ziekte, die overigens wel goed te behandelen is, kan dodelijk zijn. In Zeeland is babesiose tot nu toe nog niet voorgekomen. Jongejan: „Mensen kunnen honden beter niet los laten lopen in natuurgebieden en verwilderde weilanden.“

Bij mensen kan de teek, behalve de ziekte van Lyme, ook andere infectieziekten veroorzaken. „We zijn het nog aan het onderzoeken, dus ik kan daar nog geen duidelijke uitspraken over doen“, aldus Jongejan. Hij verwacht dat de resultaten van het onderzoek vóór het voorjaar bekend zijn.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren