Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
9 files van totaal 38 km

Nieuw fietspad voor veiligheid fietsers

Toegevoegd: 25-08-2009, 09.36 uur
Door: Roland de Jong
KRABBENDIJKE - Volgende week start het waterschap Zeeuwse Eilanden met de aanleg van een fietspad langs de Westelijke Parallelweg bij Krabbendijke. Dit fietspad moet de verkeers-veiligheid voor voornamelijk schoolgaande fietsers vergroten.


Het fietspad wordt ongeveer 800 meter lang en komt vanaf de Schapendijk tot aan de ingang van de wijk Roozenboom. De bebouwde kom wordt vergroot waarbij de nieuwe komgrens bij de toegangsweg van Roozenboom komt. Vanaf dit punt tot aan de Noordweg wordt de weg ingericht als 30 kilometer-zone.

Sinds 2006 is de Westelijke Parallelweg een fietsweg: een weg met
een verhoging in het midden, waar een maximumsnelheid van 60
km per uur geldt en waar fietsers de ruimte behoren te krijgen.

Ondanks deze maatregel werd het helaas niet veiliger voor de fietsers en bleven motorvoertuigen te hard rijden. Ook de vele bussen op deze weg maakten het er niet veiliger op. De fietsweg scoorde in een onderzoek in 2007 negatief en het waterschap ontving veel klachten. Na overleg met de gemeente Reimerswaal, het Calvijn College en de politie heeft het waterschap naar middelen gezocht om zo snel mogelijk een fietspad langs deze weg aan te leggen voor de veiligheid van voornamelijk de vele schoolfietsers.

Afsluiting
Voor de veiligheid van de fietsers zal de weg tijdens de werkzaamheden voor alle verkeer worden afgesloten. Tijdens de eerste fase van het werk wordt de weg vanaf de Schapendijk tot aan het Calvijn college afgesloten. Het autoverkeer wordt omgeleid via de Schapendijk en de Oude Rijksweg. De bus volgt deze route ook en zal de leerlingen of in de Dorpsstraat afzetten of bij de school. Fietsers uit de richting van Yerseke moeten omrijden via de Noorddijk en de verlengde Noorddijk.

Tijdens de tweede fase van het werk wordt de weg vanaf het Calvijn college tot aan de Noordweg afgesloten. Fietsers uit de richting van Yerseke hebben hier geen last van. Fietsers uit de richting van Rilland kunnen via het voormalige veilingterrein naar school. In principe wordt de weg in de weekenden opengesteld.

Omdat het schap het belangrijk vindt dat de veiligheid van de schoolfietsers wordt gewaarborgd, gaat zij scholieren verleiden de omleidingsroute te nemen. Er rijdt namelijk veel zwaar verkeer op het werk en dit kan levengevaarlijke situaties voor fietsers opleveren. Overvalteams worden daarom drie keer ingezet om bij scholieren het belang van de omleiding te benadrukken. Daarna vinden politiecontroles plaats.

De aanleg van het fietspad kost € 350.000. Het waterschap ontvangt bijna € 100.000 ‘Brede Doel Uitkering’ van de provincie Zeeland. De gemeente Reimerswaal neemt de kosten voor het inricht van de Zone-30 voor haar rekening. De werkzaamheden duren tot 20 november en worden uitgevoerd door aannemer M.J. Oomen uit Sprundel.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Piet (2-12-2009 om 12:33)
@ Zeeuws meisje: Het gaat nog meer geld kosten. De drempels zijn te hoog (er ligt sneeuw bovenop). De harmonica bussen voor het scholierenvervoer kunnen er niet overheen :) Er is weer lekker over nagedacht.
Pieter (27-8-2009 om 21:58)
Onveiliger zoals het nu is kan het niet want de meeste automobilisten rijden er als gekken, de verkeersdrempels helpen niets. Laat de politie hier eens op snelheid controleren i.p.v. crossende jongens op het oude veilingterrein (naast de weg) op de bon te slingeren.
TM (27-8-2009 om 16:01)
INDERDAAD, mee eens prachtdijk ligt erachter! Stel toch voor dat je 5 minuten extra moet fietsen voor je eigen veiligheid! En het grootste probleem blijft liggen: De levensgevaarlijke NIEUWLANDSE BINNENDIJK!!! En ook mee eens het rijgedrag van de meeste schoolgaande fietsers blijft een probleem.
Flip (26-8-2009 om 15:28)
Leer die scholiertjes 2 aan 2 naast elkaar te rijden, laatst hier in Hulst brak een man van 70 zijn pols omdat tegemoetkomende scholieren niet aan de kant gingen, bij gevaarlijk asociaal rijgedrag fietsers: op de bon en dokken !!!!!
Zeeuws meisje (25-8-2009 om 17:35)
Indd. piet. tis te belachelijk voor woorden dat er wederom geld (350000 euro) word uitgegeven. ik kan je nu al voorspellen dat over 3 jaar weer aanpassingen gedaan moeten worden omdat "ze" er achter komen dat het niet gewerkt heeft. dit immers al zo vaak is voorgekomen.
Piet (25-8-2009 om 12:21)
Wat een geldverspilling!! Er ligt een schitterende weg achter de dijk namelijk de noorddijk, daar rijdt zelden verkeer. Die weg loopt parallel aan de weg die men nu gaat aanpassen. Beter leerden ze de fietsers om niet met 5 of 6 mensen naast elkaar te rijden.
Cookie-instellingen beheren