Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
112 files van totaal 423 km

Oude brandweerauto naar Kroatie

Toegevoegd: 17-11-2009, 13.51 uur
Oude brandweerauto naar Kroatie
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Morgen krijgt de brandweer van het Kroatische dorp Sveti Filip i Jakov in Middelburg een hulpverleningsvoertuig overhandigd. De auto komt van het brandweertrainingscentrum in Vlissingen en behoorde daarvoor tot het wagenpark van de Stadsgewestelijke brandweer Vlissingen/Middelburg.
 
Het stadsgewestelijke korps had tot vorige maand de beschikking over een hulpverleningsvoertuig dat in 1997 was aangeschaft door de toenmalige gemeentebrandweer Middelburg. Het trainingscentrum gebruikte de in 1985 aangeschafte hv-wagen van de brandweer Vlissingen. Nu het stadsgewestelijke korps over een nieuw voertuig beschikt, schuift de hulpverleningswagen van dit korps door naar het trainingscentrum.
 
De oude hulpverleningswagen van het brandweertrainingscentrum in Vlissingen wordt hierdoor afgestoten. De brandweerkorpsen in Kroatië werken veel met materieel uit de jaren '60 en '70. Er zijn grote verschillen tussen de uitrusting van brandweerkorpsen in de dorpen en in de steden. De steden zijn, voor Nederlandse begrippen, vaak redelijk goed voorzien van uitrusting en voertuigen. De dorpen zijn echter vaak slecht voorzien.
 
Het dorp Sveti Filip i Jakov vormt samen met de dorpen Sveti Petar en Turanj, in de streek Dalmatië, een gemeenschap die volledig zelf verantwoordelijk is voor de brandweerzorg. De steden Zadar en Biograd, die op respectievelijk 25 minuten en 10 minuten rijden van de dorpen liggen, krijgen overheidssteun voor hun brandweerkorpsen. Deze zijn hierdoor redelijk uitgerust en hebben zelfs een gedeeltelijke beroepsbrandweer.
 
In Sveti Filip i Jakov is de zeer oude brandweerkazerne gevestigd, welke fungeert als enige brandweerpost voor de drie dorpen. De brandweerauto is inmiddels 41 jaar oud en de waterwagen is zelfs 51 jaar oud. De hulpverleningsmaterialen staan nu in een magazijn opgesteld, omdat men hiervoor geen vervoermiddel heeft. Bij een melding, van bijvoorbeeld een verkeersongeval, moet men eerst de spullen uit het magazijn in een oude Chevrolet bus van de Zwitserse brandweer laden. Dit kost natuurlijk erg veel tijd. Het trainingscenturm wil de Kroaten graag helpen en stelt daarom het oude hulpverleningsvoertuig ter beschikking.
 
De hulpverleningswagen van het centrum is een erg welkome donatie en de brandweermensen in Filip i Jakov zijn de stadsgewestelijke brandweer erg dankbaar voor het “geschenk”. Zo dankbaar zelfs dat men de auto zelf in ontvangst komt nemen en deze zelf meeneemt naar Kroatië. Een reis van ongeveer 3 dagen.
 
De auto wordt morgen officieel overgedragen. Het voertuig zal zaterdag bij zijn nieuwe 'thuis' aankomen om zo aan zijn derde brandweerleven te beginnen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
So (18-11-2009 om 15:32)
Een heel leuk gebaar van de brandweer. Is een kwestie van gunnen je kan niet iedereen helpen maar het gaat om het gebaar. En kosten: na 26 jaar trouwe dienst heeft deze auto geld verdiend (economische afschrijving). Dus dit is een mooie oplossing voor afgeschreven brandweerspullen.
Zorgverlener (18-11-2009 om 14:22)
Aan: R.: Heeft hier totaal niets mee te maken. Mensen in de zorg verdienen net zo goed die pluim. Ga daar maar eens aan staan! Hoe ging het ook al weer.. de beste stuurlui staan..??!!!!
Wem (18-11-2009 om 13:29)
@MJ: Als je goed leest zie je dat ze de auto komen halen. Er is dus niemand die hem hoeft te brengen. Niettemin is het een geweldig gebaar van de brandweer! Hopen dat het een voorbeeld is voor andere organisaties
Jan (18-11-2009 om 10:48)
Deze is voor Hans en de Belastingbetaler als de oudebrandweer wagen niet naar kroatie ging dan was deze sloop dus naar de kerkhof volgens mee worden jullie nooit geholpen en jullie helpen ook niemand
MJ (17-11-2009 om 22:57)
Sjapo voor voor de brandweer Stadsgewest mooi gebaar, dit puike voertuig kan nog jaren mee leuk dat we erkaar zo kunnen helpen,, een dubbele pluim voor diegene die hem ook nog eens gaan brengen ga er maar aan staan.
Hans (17-11-2009 om 22:56)
Ik vind het wel een mooi gebaar. De brandweer is er immers om te helpen. En dat gaat dus nu ook over de landsgrenzen heen. Wees blij dat wij hier over de brandweerzorg niet te klagen hebben!
Cookie-instellingen beheren