Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 7 km

Waterschap houdt grote oefening

Toegevoegd: 02-12-2009, 13.48 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het Waterschap Zeeuwse Eilanden heeft vandaag een grote dijkbewakingsoefening gehouden langs de Oosterschelde.


Bij de oefening, die plaatsvond op Schouwen-Duiveland, Tholen en Sint Philipsland, werd de zogeheten fase 3 ingesteld. Fase 3 is de hoogste fase uit het dijkbewaking draaiboek. Het sluiten van coupures, keersluizen en duikers in de regionale waterkeringen was een onderdeel van deze oefening.
 
Door deze oefening moeten medewerkers vertrouwd raken met de algemeen zware werkomstandigheden die kunnen ontstaan tijdens fase 3. De oefening is voorspoedig verlopen, aldus het schap.

 
Medewerkers van het waterschap houden voortdurend de voorspellingen in de gaten en zijn bij extreme weersverwachtingen in de hoogste staat van paraatheid. Er wordt dan dijkwacht ingesteld. Een dijkwacht houdt op locatie de dijken in de gaten. Als het nodig is, gaat het waterschap over tot het sluiten van coupures, keersluizen, duikers en regionale waterkeringen. Door deze sluitingen kan de bevolking bij een dijkdoorbraak beschermd worden tegen het water.

Om de medewerkers van het waterschap voor te bereiden op een soortgelijke situatie, heeft het waterschap een oefening met actieteams uitgevoerd. De actieteams werden ter plaatse ingezet. Bij de oefening werd uitgegaan van het ergste scenario, waarbij de grotere kunstwerken vanwege een stroomuitval ook handmatig gesloten moesten worden.

Normaal gesproken zijn deze kunstwerken machinaal te bedienen, als de stroom uitvalt heeft het waterschap noodaggregaten beschikbaar. Bij de oefening is echter gekozen voor volledige handmatige bediening, waarbij duidelijk wordt hoeveel tijd de handmatige sluiting precies kost.

Het waterschap evalueert vanmiddag de uitkomsten van de oefening en bekijkt wat de verbeterpunten zijn. Hierbij wordt gekeken naar bevindingen en ervaringen van de betrokken medewerkers.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Leen (2-12-2009 om 16:48)
De oefening was goed gelopen, bijna geen punten om te verbeteren
Ikke (2-12-2009 om 16:17)
Goed dat ze dat doen!! Toppie!!!!!!
Cookie-instellingen beheren