Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
8 files van totaal 27 km

Website voor gestolen AED's

Toegevoegd: 04-01-2010, 16.12 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Sinds kort is er een website in de lucht waar gestolen AED's worden geregistreerd: www.gestolenaed.nl. Met het nieuwe initiatief wil het Middelburgse bedrijf Medisol meer bekendheid geven aan het feit dat gestolen AED's traceerbaar zijn middels het serienummer.


AED
In Nederland overlijden iedere week 300 mensen aan een plotselinge hartstilstand. Na ongeveer 4-6 minuten zullen hersencellen onherstelbaar beschadigen. Door hartmassage en beademing toe te passen, krijgen de hersenen weer wat zuurstof, de oorzaak van de hartstilstand kan echter alleen worden aangepakt door het hart weer normaal te laten kloppen. Dat kan alleen door een stroomschok toe te dienen met een defibrillator.

Een Automatische Externe Defibrillator is een apparaat dat bediend mag worden door iedereen die kan reanimeren.  

De overlevingskans van iemand met een hartstilstand buiten het ziekenhuis is ongeveer 12%. Als binnen 6 minuten iemand gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt, is de overlevingskans 70%! Maar tijd is hierin erg belangrijk. Iedere minuut later defibrilleren betekent een daling van de overlevingskans met 10%. Hoe sneller de schok wordt toegediend, hoe beter. Daarom wordt een AED altijd op een goed en snel bereikbare plaats opgehangen, bij voorkeur bereikbaar voor iedereen, dus zonder een code of hangslot.  

Risico
Het ophangen van een AED in een openbare ruimte brengt wel een risico met zich mee, want het komt voor dat dieven met de AED aan de haal gaan. Gelukkig komt diefstal van een AED veel minder vaak voor dan men wel denkt: Van de 30.000 à 40.000 geplaatste AED's worden er jaarlijks minder dan 10 als gestolen geregistreerd.

Enerzijds wil Medisol middels deze website meer bekendheid geven aan het feit dat diefstal van AED's niet loont, aangezien deze vrij gemakkelijk traceerbaar zijn. Anderzijds wil het bedrijf de beheerders van AED's vooral blijven aanmoedigen om hun AED zo toegankelijk mogelijk aan te bieden aan de bevolking.  

De verwachting is dan ook dat het huidige overzicht op de website snel zal groeien. De komende dagen zal de website regelmatig bijgewerkt worden aan de hand van de aanmeldingen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
E.H.B.O. er (5-1-2010 om 11:31)
Schandalig dat ze worden gestolen. Je zal er maar net 1 nodig hebben. Hopelijk krijgen de daders gewetensbezwaren.
Maarten.hoogesteger (4-1-2010 om 21:54)
Hartelijk dank voor dit innitiatief,een steuntje inde rug bij mijn zoektochten naar AED`s publiekelijk bekendheid te geven.Hierbij stuit in vaak op deze angst om openbaar optehangen
Cookie-instellingen beheren