Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
9 files van totaal 34 km

Landelijke meldkamer hulpdiensten

Toegevoegd: 17-02-2010, 08.45 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Minister Ter Horst wil dat er voor heel Nederland uiteindelijk één meldkamer komt voor de politie, de brandweer en de ambulances.
 
De landelijke meldkamer moet de ruim 20 verschillende regionale meldkamers van hulpdiensten in ons land, waaronder dus ook die in Middelburg, vervangen. Om uitval bij onderhoud en storingen te voorkomen, moet die ene meldkamer wel verspreid over drie locaties gehuisvest worden.


Een voorstel tot deze wijziging heeft Ter Horst gisteren gedaan in een brief aan het Veiligheidsberaad. Dat bestaat uit alle burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio.
 

De meldkamers vormen het informatie- en coördinatieknooppunt bij de dagelijkse afhandeling van incidenten, maar ook bij rampen en crises. De werkprocessen en de inrichting van de vele meldkamers verschillen, waardoor ze volgens de minister niet optimaal functioneren; er is onvoldoende standaardisatie en onderlinge uitwisselbaarheid.

Ook zijn er nieuwe ontwikkelingen als de komende invoering van cell broadcast (alarmering via gsm), Burgernet en Amber Alert, en er zijn technologische ontwikkelingen in het uitwisselen van informatie. Zo moet een meldkamer geavanceerde voorzieningen hebben om foto's en filmpjes te kunnen verwerken die door het publiek tijdens een incident gemaakt worden.

Het inrichten van één landelijke meldkamer (op drie locaties) kan volgens het ministerie meer kwaliteit in de hulpverlening bij incidenten, rampen en crisis opleveren, tegen lagere kosten.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren