Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Oefening met negentien gewonden

Toegevoegd: 18-06-2010, 08.26 uur
Er waren in totaal negentien slachtoffers die geholpen moesten worden.
Er waren in totaal negentien slachtoffers die geholpen moesten worden.
© Foto: RenĂ© Proos
Door: Roland de Jong
NISSE - Op de Ambachtsherendijk in Nisse is donderdagavond een grote hulpverleningsoefening gehouden.


Volgens het scenario reden twee personenbusjes over de dijk vanwege een personeelsuitje. Door de laagstaande zon wordt de chauffeur van het eerste busje verblind en volgt een frontale botsing met een tegenligger. Het tweede busje probeert een botsing te voorkomen, maar dit mislukt en dit voertuig rijdt achterop het eerste busje.

Een achterop naderende tweede personenauto probeert ook om een botsing te ontwijken. Door een stuurfout draait dit voertuig echter een aantal keer om zijn eigen as. Het voertuig schiet van de weg en de auto beland via het talud in de sloot. De positie van dit voertuig is instabiel.

Triage
Om slachtoffers bij rampen en grote ongevallen goed te kunnen behandelen bestaat de zogeheten triage. Hierbij wordt bepaald welk slachtoffer er het eerst geholpen moet worden. Een zogeheten T1-slachtoffer heeft onmiddelijk medische hulp nodig. Een T2-slachtoffer heeft minder acuut hulp nodig, maar moet wel goed in de gaten gehouden worden. T3-patiënten kunnen nog wat langer wachten en T4-slachtoffers zijn slachtoffers die waarschijnlijk niet meer gered kunnen worden.

Bij dit ongeluk werden de gewonden ook via de triageschaal ingedeeld. Zo zaten er in de tweede personenauto één T1-slachtoffer en één T2/T3-slachtoffer. Kortom: één zwaargewonde en één wat lichtere gewonde. Aan de oefening deed ook de medische hulpverlening mee. Zodoende was er ook in de beide busjes een groot aantal slachtoffers. Zo waren er in het tweede busjes twee T1-gewonden en vier T2/T3-slachtoffers.

In het eerste busje zaten drie T1-slachtoffers en drie T2/T3-gewonden. De chauffeur van het busje, één van de zwaargewonden, was via het raam uit de auto geslingerd en op het dak van de personenauto terecht gekomen. Om het ongeluk compleet te maken bevonden zich in de eerste personenauto ook nog twee zwaargewonden en twee personen met minder ernstig letsel. De bestuurder zat zelfs bekneld en moest door de brandweer worden bevrijd.

In totaal waren er negentien gewonden. Een fietser die voorbij kwam, was immers erg geschrokken van het ongeluk en had daardoor een hartstilstand gekregen. Om deze grote groep gewonden goed te kunnen behandelen werd door de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA) een gewondennest ingericht in een tent.


Foto's




Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren