Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
7 files van totaal 16 km

Meer besmettingen geelzucht

Toegevoegd: 09-07-2010, 09.47 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De afgelopen weken heeft de GGD Zeeland meer meldingen gekregen van Hepatitis A-infecties (geelzucht) dan gebruikelijk. Daarom wil de GGD de Zeeuwse burgers informeren over situaties die kunnen leiden tot besmetting met hepatitis A. Ook wil de gezondheidsdienst mensen attenderen op de mogelijkheid zich te beschermen tegen deze infectieziekte.


Hepatitis A heet ook wel besmettelijke geelzucht en wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Hierbij ontstaat een ontsteking van de lever (hepatitis). Dit gebeurt vaker bij volwassenen dan bij (jonge) kinderen. In Nederland komt hepatitis A minder vaak voor dan in (sub)tropische landen.

Het hepatitis A-virus zit in de lever en ontlasting van iemand die besmet is. Bij toiletgebruik kunnen de toiletbril, spoelknop en andere voorwerpen besmet raken. Via de handen kan het virus vervolgens in de mond terechtkomen of voedingsmiddelen besmetten. Door deze voedingsmiddelen te nuttigen, kan besmetting plaatsvinden. Je kunt hepatitis A ook oplopen bij seksueel contact.

De GGD Zeeland adviseert mensen alert te zijn op de verschijnselen die mogelijk op hepatitis A wijzen. Echter, niet bij elke besmetting treden verschijnselen op. "Als er wel verschijnselen ontstaan, treden die pas 2-6 weken na besmetting op. In de tussentijd kan de ziekte wel worden overgedragen. De verschijnselen van hepatitis A zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid en gebrek aan eetlust. Daarnaast kan er geelzucht ontstaan, met geel oogwit, een gele huid, donkere urine en licht gekleurde ontlasting", zo laat de organisatie weten.

Verhoogd risico op infectie lopen mensen die wisselende, met name homoseksuele contacten onderhouden. Ook mensen die ongevaccineerd op vakantie gaan naar landen waar hepatitis A vaker voorkomt lopen meer risico. “Indien iemand het vermoeden heeft besmet te zijn, adviseren wij contact te leggen met de huisarts. Besmetting is te voorkomen door vaccinatie en goede hygiëne”, zo laat een woordvoerder weten.

Meer informatie over hepatitis A en vaccinatie tegen dit virus is te vinden op de website van GGD Zeeland: www.ggdzeeland.nl of op de website van het National Hepatitis Centrum (NHC) www.hepatitis.nl.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren