Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
124 files van totaal 471 km

Gevaarlijke stoffen via aangewezen routes

Toegevoegd: 09-07-2010, 20.01 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Chauffeurs die in Zeeland gevaarlijke stoffen vervoeren, doen dat bijna altijd via de daarvoor aangewezen route. Dat blijkt uit recent onderzoek, zo meldt de Veiligheidsregio Zeeland.


Naar aanleiding van klachten van burgers in de provincie Zeeland zijn in oktober 2009 op drie plaatsen gelegen buiten de aangewezen route gevaarlijke stoffen, streekproeven genomen. Het zou voor de chauffeurs voor de hand liggend zijn om deze sluiproutes te kiezen omdat de reistijd daardoor aanzienlijk wordt verkort.

Het betrof de locaties Westerscheldetunnel, de Zuidsingel tussen de Oranjestraat en de Rooseveltlaan in Axel en de N685 buiten de bebouwde kom van Margrette voor de kruising Zaamslag/Vaartwijk. Uit het onderzoek is echter gebleken dat tankauto’s die verplicht zijn de routering te volgen dit ook doen.

Klachten die binnenkwamen waren vooral afkomstig uit de gemeenten Sluis, Terneuzen, Hulst en Tholen. De ongerustheid onder burgers wordt wellicht veroorzaakt door de onbekendheid met het vervoer van gevaarlijke stoffen. Zij herkennen wel de tankauto maar meestal niet de stof, die te herkennen is aan een oranje bord met daarop een nummer. Het oranje bord met nummer is verplicht voor zowel routeplichtige als niet-routeplichtige gevaarlijke stoffen.

“Routeplichtige stoffen vormen door hun eigenschappen een groter gevaar voor de omgeving. Daarom moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat dit vervoer langs zogenoemde ‘kwetsbare bestemming’ loopt, bijvoorbeeld langs woonwijken of langs gebouwen waar veel mensen aanwezig zijn. Gemeenten hebben daarom een verplichte route ingesteld voor dit soort vervoer. Deze route ligt zo veel als mogelijk buiten de bebouwde kom”, zo legt een woordvoerder van de Veiligheidsregio uit.

Bekende routeplichtige stoffen zijn LPG, ammoniak en propaan. Niet-routeplichtige stoffen zoals benzine, diesel of het kleinschalig vervoer van vuurwerk (onder de 20 kg netto explosieve massa) mogen gewoon getransporteerd worden over doorgaande wegen. “Bijzonder is overigens wel dat Zeeland een van de weinige provincies is die in alle gemeenten een routering voor het vervoer van gevaarlijke stoffen heeft ingesteld”, aldus de woordvoerder.

Indien een vervoerder moet afwijken van de vastgestelde route, bijvoorbeeld om LPG te lossen bij een tankstation, moet ontheffing worden aangevraagd bij de Veiligheidsregio Zeeland. Er wordt dan een specifieke route voorschreven waarbij de risico’s zo laag mogelijk zijn.

Parkeren
Voor voertuigen met gevaarlijke stoffen gelden overigens nog meer regels. Zo mogen voertuigen die beladen zijn met routeplichtige gevaarlijke stoffen alleen onder toezicht buiten de bebouwde kom worden geparkeerd. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan mag dit zonder toezicht ook op een beveiligde plaats of beveiligd fabrieksterrein gebeuren. Als een dergelijke plek ook niet beschikbaar is dan moet nadat er passende veiligheidsmaatregelen zijn genomen, gekozen worden voor een geschikte open ruimte, afgescheiden van de openbare weg en van woningen.

Voertuigen met niet-routeplichtige gevaarlijke stoffen mogen evenmin binnen de bebouwde kom worden geparkeerd, tenzij er door de gemeente een parkeerplaats specifiek hiervoor is aangewezen. In de wet zijn hiervoor strikte regels opgesteld.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Petra (9-7-2010 om 20:30)
Kan ook een tankauto met sap zijn,als men nie weet wat er vervoerd is,ook niet klagen,
Cookie-instellingen beheren