Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 33 km

'Handsfree bellen ook erg gevaarlijk'

Toegevoegd: 18-08-2010, 11.40 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Er komt een nieuwe campagne om mensen te wijzen op de gevaren van handsfree bellen. 'Handheld bellen is nóg gevaarlijker, maar ook al bel je handsfree, dan nog ben je minder alert', zo is de insteek.


Uit verschillende studies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zou zijn gebleken dat autorijden met de beide handen vrij bijna net zo gevaarlijk is als het rijden met één hand doordat de andere een mobiele telefoon moet vasthouden. Bellen in de auto zou, al dan niet handsfree, bovendien gelijk staan aan het rijden met een borrteltje op. Het is even gevaarlijk als rijden met een alcoholpromillage van 0,8.

Door het bellen zouden mensen minder snel kunnen remmen en ook minder zicht hebben op de verkeerssituatie omdat ze bijvoorbeeld snel verkeersborden over het hoofd zien. Het ongevalsrisico ligt twee tot negen keer hoger. Reden voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat om een nieuwe campagne te starten. Vanaf half september worden weggebruikers er op gewezen dat het gebruik van mobieltjes, navigatiesystemen en tv-schermen in auto's het risico op een ongeluk vergroten.

Een algeheel verbod hierop zou volgens het ministerie niet te handhaven zijn. Toch wil men het probleem flink aan de kaak gaan stellen. Of dat ook daadwerkelijk resultaat heeft is maar de vraag want volgens de onderzoekers van de SWOV past niet iedereen die zich (beter) bewust is van bepaalde risico's zijn of haar gedrag ook daadwerkelijk aan.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Lion (20-8-2010 om 08:10)
Wat een onzin weer pffffff. Ik denk dat de vele polen met hun asso rijgedrag stukken erger zijn. Doe daar maar wat aan,scheelt veel ongelluken
R2 (19-8-2010 om 18:41)
Zou hier ook weer een regeltje uitkomen,waar ze een boete voor uit kunnen schrijven. Hoe zit het met het bakje en de mobiele foon in de politie auto. Wa teen onzin allemaal.Het liefst de auto laten staan en even goed wegen belasting en verzekering betalen,dit is goed voor de staats kas.
Jojis (19-8-2010 om 16:43)
Eerst moet iedereen een handsfree car kit ding aanschaffen omdat het veiliger is, ook een tom tom omdat je met een kaart ook sneller word afgeleid. iedereen zo'n kit aanschaffen en nu willen ze het bijna gaan verbieden!! BELACHELIJK! en de radio dan??
Mike (19-8-2010 om 15:50)
Het wordt steeds gekker, maar je mag nog wel ff shaggie rollen achter eht stuur,eten,drinken, als ze dat ook nog eens gaan verbieden hebben ze aan mij een slechte.
Jaap (19-8-2010 om 11:16)
Goed zo! Gelijk alle telefoons e.d. uit politie, brandweer en ambulance. Verbied alles maar dan kunnen we rustig rijden. Sprakeloos. Wat een gezever eigenlijk. Is dit een stuiptrekking van het oude kabinet?
Pim schipper (19-8-2010 om 11:10)
Nederland wordt steeds zieker met al die debiele regels etc!
Cookie-instellingen beheren