Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 8 km

Verhoren in zedenzaak pater

Toegevoegd: 22-11-2010, 16.31 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Er worden drie dagen uitgetrokken voor voorlopige getuigenverhoren in verband met een misbruikzaak door een pater in Terneuzen. Dat meldt de Middelburgse rechtbank.

Het verzoek tot de verhoren is ingediend door een nu 34-jarige Terneuzen die twintig jaar geleden slachtoffer geweest is van seksueel misbruik. Het misbruik zou zijn gepleegd door een pater die bij vonnis van 26 oktober 1990 is veroordeeld voor misbruik van 3 minderjarigen in de periode 1987-1990 in Terneuzen. De pater is eerder werkzaam geweest op het Don Bosco instituut in Rijswijk.


Het slachtoffer wil mogelijk een civiele procedure beginnen waarin een schadevergoeding wordt gevorderd. Door middel van het horen van getuigen wil hij onder meer meer duidelijkheid krijgen over de vraag of het bisdom mogelijk als werkgever van de pater aansprakelijk kan worden gesteld, mede omdat het nalatig zou zijn geweest met het treffen van maatregelen om misbruik te voorkomen.

Tegen het verzoek om getuigen te horen, is door het bisdom geen verweer gevoerd. Het verzoek is dan ook toegewezen. De rechtbank staat toe dat de zes getuigen die in het verzoekschrift genoemd zijn, gehoord worden over het handelen of het nalaten van handelen van het bisdom.

Getuigen
De zes getuigen zijn verzoeker zelf, de pater die veroordeeld is voor seksueel misbruik van verzoeker, de heer Van den Hende (bisschop van Breda), de heer Spronck (overste van de orde van de Salesianen van Don Bosco), de heer Simonis (voormalig bisschop van Rotterdam) en de toenmalig bisschop van Breda, de heer Ernst.

Het voorlopig getuigenverhoor vindt plaats ten overstaan van een rechter-commissaris uit de civiele sector. Een rechter-commissaris is een onderzoeksrechter. Een deel van de getuigen wordt dinsdag 7 december verhoord. Op dinsdag 18 en dinsdag 25 januari volgen nog enkele verhoren. Het getuigenverhoor is openbaar en toegankelijk voor pers en publiek voor zover het aantal zitplaatsen dit toelaat.

Het is volgens de rechtbank mogelijk dat tijdens de getuigenverhoren de verzoekende partij de rechter vraagt om toe te staan dat er nog meer getuigen worden gehoord. Het bisdom kan eveneens getuigen oproepen om tegenbewijs te leveren. Het is dus mogelijk dat er meer zittingen volgen.

Schadevergoeding
De verhoren leiden overigens niet per definitie tot een echte rechtszaak. Het is namelijk, na afloop van de verhoren, aan het slachtoffer om te bepalen of hij daadwerkelijk een zaak gaat starten en om op die manier een schadevergoeding te eisen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mar (26-11-2010 om 15:24)
Ik vind dat de kerk maar eens met de billen bloot moet; figuurlijk,want letterlijk hebben ze er geen moeite mee kennelijk.En misschien zou het helpen om het celibaat op te heffen.Zo simpel zou het kunnen zijn...
Bloem (23-11-2010 om 10:59)
Ik vind het zo erg voor al die mensen die vertrouwen hadden in zulke vieze viezerikken.ik ben helemaal van mijn katholieke geloof afgestapt want ik kan niet geloven als je zulke zieke vieze mannen ziet en dat heeft niks met god te maken deze mannen moeten uit hun functie direct
K (22-11-2010 om 22:49)
Ik vraag me af wat het slachtoffer heeft aan geld? ik zou persoonlijk liever een bezemsteel krijgen, en die dan steken waar de zon niet schijnt bij de pater, volgens mij geeft dat meer opluchting dan een schade vergoeding,hoe kun je psichische schade lichter maken met geld?, onmogelijk!!
Cookie-instellingen beheren