Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
104 files van totaal 401 km

Behandeling zaak Renesse in februari

Toegevoegd: 03-12-2010, 10.52 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De zaak van de poging tot wurging, verdrinking en aanranding van een 17-jarig meisje in Renesse wordt op 3 en 4 februari 2011 inhoudelijk behandeld. In oktober werd in de zaak nog een reconstructie gedaan.


Het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg verdenkt een 28-jarige neurochirurg uit het Duitse Essen van het delict dat in de nacht van 26 augustus tijdens zijn verblijf in Renesse plaatsvond. De man ontkent en zit nog steeds in voorarrest. De rechtbank heeft inmiddels het verzoek tot schorsing, desnoods onder stringente voorwaarden en het betalen van 50.000 euro borg afgewezen.

Op de bewuste nacht zagen twee fietsende meisjes een man met een lichaam zeulen. Ze fietsten terug naar Renesse en waarschuwden de politie. De politie reed met de meisje terug naar de aangewezen plek en trof niets aan. Op de terugweg zagen ze plotseling een man uit de bosjes springen. Hij deed volgens hen nogal paniekerig en vroeg de politiemannen om hulp omdat er een meisje bewusteloos in een sloot lag. De neurochirurg werd direct als verdachte aangemerkt en zit sindsdien in voorarrest.

,,Een bizarre zaak en ook volkomen onlogisch dat mijn cliënt de dader zou zijn'', vind Mark Dunsbergen, de raadsman van de chirurg. Volgens hem zijn er zoveel aanwijzingen en andere mogelijkheden dat de chirurg de dubbele poging moord en aanranding gedaan kan hebben. ,,Het is allemaal erg onlogisch.'' Zo zou de neurochirurg  in de tijd die is verstreken tussen de ontdekking van de meisjes en het contact met de politie ruim een kwartier lang in de bosjes of in de sloot hebben gezeten. ,,En wie gaat nu in vredesnaam eerst iemand proberen te wurgen, te verdrinken om dan te wachten tot de politie komt om aangehouden te worden? Bovendien heeft mijn cliënt ervoor gekozen om levens te redden, niet om ze te némen.''

Ook zou er bij de fotoconfrontatie het een en ander fout zijn gegaan. Zo zou het slachtoffer zijn cliënt  wel herkend hebben, maar niet als dader hebben aangewezen. Ook klopt het signalement van haar aanrander niet en zou de vermoedelijke dader ene David  uit Kelen zijn.

Verder wijst Dunsbergen erop dat uit psychologisch onderzoek is gebleken dat zijn cliënt geen criminogene factoren (kenmerken of omstandigheden die kunnen bijdragen aan het plegen van een delict.) bezit. Op verzoek van het OM gaat de Keulse politie nu iedereen in Keulen na die David heeft en rond die tijd enkel dagen in Renesse heeft doorgebracht.

Zie ook:
- Start grote reconsturctie Renesse (20-10-2010)
- Reconstructie misdrijf Renesse (14-10-2010)
- Weer oproep zaak meisje Renesse (04-09-2010)
- Arrestatie in zaak bewusteloos meisje (30-08-2010)
- Verdachte situatie bewusteloos meisje (26-08-2010)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren