Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie weer in actie tegen vuurwerk

Toegevoegd: 03-12-2010, 13.38 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het is weer december en de vuurwerktijd komt er weer aan: een drukke tijd voor de politie. Het regionaal milieuteam (RMT) zal net als voorgaande jaren de illegale handel en de opslag van vuurwerk in de provincie gaan opsporen. De wijkteams gaan op pad om meldingen van overlast en te vroeg afsteken af te handelen.

Het reguliere vuurwerk mag alleen gekocht worden op 29, 30 en 31 december. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken tijdens de jaarwisseling van 31 december 10.00 uur 's ochtends tot 1 januari 02.00 uur 's ochtends. Niet al het vuurwerk is echter toegestaan in Nederland. Een deel is alleen bedoeld voor professioneel gebruik of voldoet niet aan de geldende eisen.


Illegaal vuurwerk is vuurwerk wat volgens de geldende regelgeving niet is toegestaan. In Nederland is het niet alleen verboden om te kopen of te verkopen, maar men mag het ook niet in bezit hebben, opslaan, vervoeren of afsteken. Het verboden vuurwerk voldoet niet aan de Nederlandse wetgeving of is illegaal ingevoerd.

Keurmerk
Vanaf deze zomer zijn nieuwe regels van kracht voor vuurwerk. Het besluit houdt het volgende in: het vuurwerk dat op de markt komt, dient een CE-procedure te doorlopen en moet voorzien zijn van een CE-keurmerk. Dit CE-keurmerk impliceert een overeenstemming met de wettelijke eisen en geldt dus voor heel Europa.

Als er géén CE-keurmerk op het vuurwerkartikel wordt aangetroffen, maar wel een Nederlandse gebruiksaanwijzing en de vermelding 'geschikt voor particulier gebruik', geldt dat het vuurwerk nog tot 4 juli 2013 als toegestaan consumentenvuurwerk op de markt mag komen. Dit vuurwerk komt vermeld te staan op een landelijke lijst die door de VROM-inspectie zal worden samengesteld.

Het vuurwerk dat dus niet voorzien is van een CE-keurmerk en niet voorkomt op de lijst van de VROM-inspectie is verboden vuurwerk. Het gaat dan om vuurwerk dat vóór de inwerkingtreding van het vuurwerkbesluit 2010 ook al in Nederland verboden was en in de toekomst ook verboden zal blijven. Het gaat onder meer om lawinepijlen, mortierbommen, vlinders, cobra's, maroons, strijkers, grote Chinese rollen en grote cakeboxen.

België
Algemeen bekend is dat veel illegaal vuurwerk dat in Nederland wordt afgestoken afkomstig is uit België. Zeker in een provincie als de onze is veel Vlaams vuurwerk in omloop. Op 20 december 2009 is echter ook de Belgische wetgeving met betrekking tot vuurwerk gewijzigd. Hierdoor wordt het voor Nederlanders lastiger om illegaal vuurwerk in te kopen.

Het is voor Nederlanders sinds vorig jaar namelijk niet meer mogelijk om op vertoon van een uittreksel van de Kamer van Koophandel en Fabrieken zogenaamd 'spektakelvuurwerk' te kopen. Dat spektakelvuurwerk, de Chinese rollen en cakeboxen zoals hierboven genoemd, blijven voor de Nederlandse wetgeving verboden vuurwerk. Het is voor Belgische vuurwerkverkooppunten wel toegestaan om consumentenvuurwerk aan Nederlanders te verkopen, mits het vuurwerk is voorzien van een CE-keurmerk.

Slachtoffers
Dat de Nederlandse regelgeving niet voor niets is, blijkt wel uit de cijfers van de stichting Consument en Veiligheid. In de periode van 24 december 2009 tot en met 3 januari 2010 zijn naar schatting 770 slachtoffers van vuurwerkongevallen behandeld op de spoed eisende hulp-afdeling van een ziekenhuis.

Voor zover bekend zijn er rond de jaarwisseling 2009/2010 geen slachtoffers overleden als gevolg van een ongeval met vuurwerk. Ook in Zeeland levert vuurwerk elk jaar wel slachtoffers op. Vorige maand raakte in Hoek zelfs nog een jongen zwaargewond toen een zelfgemaakte vuurwerkbom ontplofte.

Consequenties
Elk jaar worden flink wat mensen betrapt op het (te vroeg) afsteken van (illegaal) vuurwerk. Met name jongeren blijken de regels aan hun laars te lappen. Het (te vroeg) afsteken van (illegaal) vuurwerk heeft echter consequenties. Wanneer je minderjarig bent en door politie wordt aangehouden omdat je één van de regels overtreedt, word je naar Bureau Halt gestuurd.

Bij Halt krijg je een werk- en/of leerstraf en moet je de eventuele schade vergoeden. Het doel van Bureau Halt is door middel van deze aanpak jongeren bewust te maken van hun daden, zodat ze in de toekomst niet weer in de fout gaan. Wie ouder is dan 18 jaar en aangehouden wordt voor het overtreden van één van de regels, krijgt een proces-verbaal.

Voorlichting
Rondom het afsteken van vuurwerk worden elk jaar veiligheidscampagnes gevoerd. Net als vorig jaar heeft Halt Zuid-West Nederland dit jaar vuurwerkexposities georganiseerd in een aantal gemeenten. De exposities zullen plaatsvinden tussen 6 en 14 december. Leerlingen van groep 8 van de basisscholen zullen door middel van activiteiten en gesprekken met brandweer, politie en Halt tijdens de expositie geconfronteerd worden met de gevolgen van vuurwerk.

Heeft u iets te melden?

'Gewone' overlastmeldingen, zoals geluidsoverlast door het te vroeg afsteken van vuurwerk kunt u melden via het nummer 0900-8844. Meldingen die betrekking hebben op de handel en de opslag van (verboden) vuurwerk kunnen gemeld worden via [email protected] of via Meld Misdaad Anoniem: telefoon 0800-7000.

Meer informatie vindt u op de website van Bureau Halt.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Leo (30-11-2015 om 10:32)
Gewoon stoppen met die rotzooi. Het hele jaar door kom je die troep ook nog 'ns in je tuin tegen.. De gemeenten moeten vuurwerkshows organiseren en dan kunnen de liefhebbers daar gaan kijken. Dit kost alleen maar veel ellende, overlast, politie en brandweerinzet en vernielingen. Lekker feestelijk hoor! Het verkeer moet overal aan steeds strengere milieueisen voldoen, en moet je eens kijken wat er met de jaarwisseling aan kruit en fijnstof de lucht in gaat. Lekker gezond ook!
V.M (28-11-2015 om 20:27)
Gewoon al vuurwerk legaliseren tot 50/75 gram flash. Het hele jaar door verkopen dan zal niemand meer het echte december vuurwerk gevoel meer krijgen. De eerste 2 weken zal je veel onrust hebben daarna zal iedereen het saai gaan vinden en stoppen ze met het afsteken en hou je alleen nog de échte vuurwerkfans over die er niet slecht mee omgaan. Punt uit!
Mikel (3-12-2010 om 21:44)
Simpel leer je hond niet bang te zijn dat heb ik die van mij ook bijgebracht en neem ze met het afsteken gewoon mee naar buiten geen probleem
Mar (3-12-2010 om 19:50)
Iedereen heeft het over honden, maar katten zijn minstens zo bang hoor! Vooral bang voor die aso's die het grappig vinden om een rotje of wat dan ook naar zo'n beestje te gooien. Geef mijn portie maar aan Fikkie!
Moeders (3-12-2010 om 19:33)
Ik zit hier op het moment ook weer met een angstig bibberend hondje tussen mijn voeten. Ik probeer het te negeren, maar na de derde keiharde knal al vanavond gelooft ze echt niet meer dat er niets aan de hand is ! ik vraag me af WAAROM moet dat nou????????? Beestjes pesten !
Milan (3-12-2010 om 18:29)
Wij hebben het al!! Lekker illegaal knallen!:-) Wij hebben ook een hond en die vindt het ook niet fijn, maar dat kan hij natuurlijk wel aan, een keer per jaar
Cookie-instellingen beheren