Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 10 km

Fietshelmen voor schoolkinderen

Toegevoegd: 11-01-2011, 15.53 uur
De kinderen uit Poortvliet kregen een gloednieuwe fietshelm.
De kinderen uit Poortvliet kregen een gloednieuwe fietshelm.
© Foto: Provincie Zeeland
Door: Roland de Jong
POORTVLIET - Maandag ontvingen de kinderen van groep 1 tot en met 4 van basisschool De Eevliet in Poortvliet allemaal een gloednieuwe fietshelm. Deze werd uitgereikt door Commissaris van de Koningin Karla Peijs.

Het uitreiken van de fietshelmen werd vooraf gegaan door een kindertheater, waarin op een speelse manier het nut van de helm werd toegelicht. Peijs gaf daarna zelf het goede voorbeeld door op de fiets te vertrekken, uiteraard met fietshelm.


In het theaterstukje werd Karla Peijs door 'Meneer van Onderzoek' (professor) en Pim (schoolgaand kind) aan de kinderen voorgesteld als 'een goede vriendin van de koningin'. De acteurs die Meneer van Onderzoek en Pim speelden, legden tijdens het toneelstukje uit waarom het zo belangrijk is om een fietshelm te dragen.

Peijs nam ook deel aan het stuk als 'mevrouw van de fietsenwinkel'. In deze rol raadde ze Pim aan voortaan een fietshelm te dragen, nadat hij hard op zijn hoofd was gevallen tijdens het fietsen en in het ziekenhuis had gelegen. Nadat Pim de helm in ontvangst had genomen, kregen alle leerlingen (groep 1 tot en met 4) de fietshelm van Karla Peijs.

Na het uitdelen van de helmen gaf Karla Peijs zelf het goede voorbeeld door onder luid gejuich op de fiets te vertrekken. Daarbij droeg zij uiteraard een fietshelm. Een speciale, die er op het eerste gezicht niet uitziet als een fietshelm. Deze nieuwe modellen uit Denemarken lijken op een hoedje of een pet en bieden de mogelijkheid om elke keer weer wat anders op de helm te zetten. Er zijn sportieve modellen, maar ook klassieke of juist hele hippe. Voor ieder wat wils.

Ballonnen
"De Provincie Zeeland is uiteraard erg trots op dit unieke project en dat mag heel Nederland weten. Daarom lieten de kinderen van basisschool de Eevliet 1000 ballonnen op met de boodschap: 'Coole kop, helm op!', nadat ze de fietshelmen hadden gekregen. Aan de ballonnen is een kaartje bevestigd. Wie een kaartje vindt, kan het opsturen naar de Provincie Zeeland en maakt kans op zo'n unieke Zeeuwse fietshelm!"

Het kindertheater en het uitdelen van de fietshelmen zijn onderdelen van het project 'Coole kop, helm op!' dat ook voorziet in een lesbrief, een knutselplaat en informatie voor de ouders. Als proef promootte de Provincie Zeeland in 2010 de fietshelm voor jonge kinderen op Noord-Beveland en in de gemeente Terneuzen. De gemeente Vlissingen volgde in november.

In 2011 kunnen alle Zeeuwse basisscholen meedoen met het project en krijgen alle kinderen van de groepen 1 tot en met 4 de gratis fietshelm. De campagne is een heel belangrijk project, omdat uit onderzoek blijkt dat een fietshelm het risico op hoofdletsel met 85 % vermindert.

Het project is een initiatief van de Provincie Zeeland en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland. Mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het college van Gedeputeerde Staten en ZLM-verzekeringen. Daarnaast stelt Center Parcs Port Zélande zwemkaartjes beschikbaar voor de kinderen die de fietshelm na een aantal weken nog steeds dragen.

Ook houden zij een fotowedstrijd: de leerling die de leukste foto maakt met de Zeeuwse fietshelm wint een weekendverblijf op Port Zélande. Vogel verhuizingen uit Middelburg stelt gedurende de periode van uitgifte gratis opslagruimte beschikbaar voor de fietshelmen. De fietshelmen uit Denemarken zijn ter beschikking gesteld door rijwielhandel Piet Voskamp.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Fietser (14-1-2011 om 07:49)
@jeroen, je weet niet zeker dat bij kinderen meestal het hoofd het kwetsbaarste is als ze vallen met de fiets. Heb zelf ook een hoofdwond gehad na een valpartij en dat kun je door de helm voorkomen, waar jij over praat is een aanrijding met een auto. Beenderen herstellen beter dan hersenletsel!!
J (13-1-2011 om 19:56)
@Ikkus: wat een lompe reactie van u als ouder. U hebt zeker kinderen genoeg? Als er dan 1 verongelukt maakt dat kennelijk niet zoveel uit want er blijft altijd nog wat over.
Ik (13-1-2011 om 18:59)
Echt een leuk idee mn broertje is er super blij mee!! jammer dat ouders het weer niet goed vinden. snel ontevreden niet te hopen dat de kinders ook zo zijn en de leuke helmpjes gewoon gebruiken!! echt super!!
Jorrit (13-1-2011 om 11:18)
Goed initiatief, moet de kinderen wel geleerd worden om de helm goed op te zetten (naar voren) anders beschermd de helm het voorhoofd niet. aarlijks eindigen duizenden kinderen op de SEH met een herschudding en flinke hoofdwond, soms zelfs erger. Zowel bij mamma voor/achterop, als alleen helm op!
Jeroen (12-1-2011 om 17:39)
Wat is dit een onzin allemaal, ongelukjes gebeuren toch die hou je echt niet tegen door een pruts helmpje. Wat te denken aan de benen..die worden het eerst geraakt..ja nog even en we moeten een harnas aan op de fiets. Ik vind het weg gegooid geld.
Ikkus (12-1-2011 om 17:28)
Ik leg de verantwoording helemaal niet bij een ander! Ik ben de baas dus ik zeg ook dat mijn kind NIET met een helm op gaat fietsen!! Niet om de ijdelheid maar gewoon omdat ik het een dom fenomeen vind.
Cookie-instellingen beheren