Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'Boetes schap en gemeente'

Toegevoegd: 17-02-2011, 16.42 uur
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Het openbaar Ministerie heeft donderdag in Middelburg tegen zowel de gemeente Middelburg als het Waterschap Zeeuwse Eilanden elk een boete van 25.000 euro waarvan de helft voorwaardelijk geëist.

Beide overheden worden ervan verdacht verantwoordelijk in 2007 te zijn voor de stort van vervuild slib bovenop een voormalige stortplaats bij Kleverskerke. Het gaat daarbij om slib dat afkomstig is uit de Middelburgse vesten. Het slib bevatte onder meer puin, glas, asbest, banden, fietsen en ander afval.


Ruim voor 2007 had de provincie besloten dat er ettelijke vuilstortplaatsen gesaneerd dienden te worden, waaronder die bij Kleverskerke.  Afdekken met schoon slib zou voldoende zijn. De provincie verleende de gemeente Middelburg vergunning en de gemeente Middelburg liet het baggeren en storten over aan het Waterschap.

Het slib dat uit de vesten kwam verdween tijdelijk in een depot op Mortiere en werd na inklinking overgebracht naar de voormalige stort bij Kleverskerke. Volgens verklaringen bleek dat de opslag bij Mortiere de voortgang van de baggerwerkzaameden in de vesten in de weg zat en dat er dus sneller bij Kleverskerke moest worden gestort. Dit, ondanks de wetenschap dat er nog het nodige afval in het slib zat.

Volgens de raadsman van zowel  de gemeente als het waterschap hoort de gemeente volledig buiten schot te blijven omdat zij in de stort geen partij is. En het waterschap treft geen blaam omdat het onmogelijk was om het afval er direct uit te halen en het storten formeel pas is voltooid als alle afval - ook nadat het al op de stortplaats is gedeponeerd - later eruit is gehaald. Inmiddels is de voormalige stortplaats vrijwel volledig geschoond en is de eigenaar van het perceel schadeloos gesteld.

Uitspraak 3 maart


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jan (19-2-2011 om 07:58)
Dom,jullie zijn allen dom als je op de partij van de dieren had gestemd.was het zeker niet daar gestort en daar gebracht waar het hoort.Tegen Thermphos is die partij ook al bezig vervuiler betaald ook de controle
Jan (18-2-2011 om 12:08)
Die boete moet uit eigen zak van opdrachtgever betaald worden.dus een wethouder of wie daar ook opdracht voor gaf
Marleen (18-2-2011 om 09:12)
Ach ze doen net als in moerdijk de burger betaal wel overheid dieven zijn het
Kees (17-2-2011 om 20:15)
Er moet sneller worden gestort ! Gemeente moet buiten schot blijven, geen partij ! ? Waterschap kon afval er onmogelijk direct uithalen ! Conclusie : Overtreding, terecht beboet
Judge dredd (17-2-2011 om 18:43)
M.a.w. de verschillende overheden liggen met elkaar in de knoop en raad u eens wie de rekening krijgt. zou het de belastingbetaler toevallig zijn ?
Jan (17-2-2011 om 18:41)
Wie wordt nou eigenlijk gestraft? Ik denk dat de burger weer de klos is en niet de Gemeente en het Waterschap. Dat zou wel zo zijn als de opdrachtgever persoonlijk aangepakt werd.
Cookie-instellingen beheren