Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
105 files van totaal 418 km

Intensievere samenwerking België

Toegevoegd: 30-05-2011, 20.13 uur
Door: Roland de Jong

MOERBEKE (B) - In het Belgische Moerbeke is vandaag het startsein gegeven voor een intensievere samenwerking tussen de hulpverleningsinstanties in Zeeland en Vlaanderen.

Vanuit de stelling 'Veiligheid kent geen grenzen' is in 2009 vanuit de Euregio Scheldemond een project opgestart rondom de grensbrandweer. Daarbij waren de provincies Oost- en West-Vlaanderen, de provincie Zeeland en de Veiligheidsregio Zeeland bij betrokken. Dat alles met als doel de veiligheid van de burgers in deze grensgebieden te verhogen. De collegiale samenwerking die er al was tussen verschillende brandweerkorpsen uit de grensregio's is inmiddels geformaliseerd.


Het project richt zich op repressieve hulp. “Om gerichte acties te ondernemen, is eerst een dekkingsplan opgesteld waaruit afgeleid werd waar de brandweer sneller aanwezig kon zijn, door alarmering van het snelst inzetbare korps in het grensgebied. Daarnaast is werk gemaakt van betere afstemming tussen de Belgische meldkamer en de Gezamenlijke Meldkamer Zeeland. Door wederzijdse inzet van Belgische en Nederlandse eenheden rondom de grens, kan er van een meerwaarde sprake zijn en wordt de veiligheid van de burger reëel verhoogd”, zo legt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland uit.

Als eerste resultaat van het project wordt een nieuwe samenwerking in de gemeente Moerbeke (B) bekrachtigd. In 2010 verzocht Moerbeke, dat geen eigen brandweerkorps heeft, grensoverschrijdende brandweerzorg. De dynamiek was hiermee gezet voor gezamenlijk optreden tussen de korpsen in de grensregio's Terneuzen, Zelzate en Stekene. Verder wordt volgens het dekkingsplan de samenwerking uitgebreid in volgende gebieden: Oostburg -Sinte Margriten/Stekene –Klinge/Kieldracht – Nieuw-Namen.

Met een oefening tussen de brandweerkorpsen Terneuzen (post Koewacht), Zelzate en Stekene enerzijds en de meldkamers van Middelburg en Gent anderzijds is vandaag aangetoond dat de beter op elkaar afgestemde grensoverschrijdende brandweerdiensten sneller in bepaalde gebieden kunnen optreden voor brandweerzorg en hulpverlening.

Kazerne
De burgemeesters van Hulst en Beveren ijveren voor de meest zichtbare vorm van samenwerking: een gezamenlijke brandweerkazerne waarbij alle vrijwilligers eenzelfde statuut hebben en waar alle logistiek uit beider landen onder één dak wordt gebracht. In de nabije toekomst wordt deze vorm van samenwerking verder uitgewerkt.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren