Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 14 km

Drukke week voor KNRM Neeltje Jans

Toegevoegd: 15-07-2011, 09.18 uur
Door: Roland de Jong

NEELTJE JANS - De redders van het KNRM-station Neeltje Jans hebben het de afgelopen dagen flink druk gehad. Gisteren nog werd een grote zoekactie gehouden waarbij ook een helikopter werd ingezet.


Zondag kwam 's avonds om even over negen de eerste melding binnen. Het betrof hier de 8 meter lange sportvisboot “Shiraz” welke met 5 man aan boord aan het vissen was op ongeveer een 24 mijl westelijk van het reddingstation. De boot had een tros in zijn schroef gekregen en kon geen kant uit. De reddingboot heeft hem opgepikt en terug gebracht richting huishaven bij Roompot Marina.

Maandag kwam om even over twaalf een melding van het 13 meter lange kajuitjacht “Albatros”, welke was vertrokken uit de Roompotsluis en op weg was naar België met twee opvarenden. Ter hoogte van de boei OR/R kreeg hij motorproblemen. De reddingboot heeft hem opgehaald toen bleek dat reparatie niet mogelijk bleek. De boot is afgeleverd bij de thuishaven Roompot Marina.

Op dezelfde avond s’ avonds om half zeven werd de bemanning van de Koopmansdank wederom opgeroepen. Deze keer voor het kajuitzeiljacht “Kaerel” van 12 meter lengte welke met 3 opvarende onderweg was naar Zierikzee en gestrand was ter hoogte van de boei OR 11. Het water was nog te laag voor het vervolgen van zijn reis en de reddingboot heeft hem naar dieper water gebracht, zodat hij later met hoog water zelf verder kon.

Donderdag zag een automobilist welke over de Oosterscheldekering reed rond drie uur ter hoogte van het haventje van de Roggeplaat een klein roeibootje met een man er in. Gezien de weersgesteldheid en de stroming bij het sluitgat, sloeg hij alarm via 112.

De Koopmansdank ging tussen golven van 2 á 3 meter met aangepaste snelheid naar de Roggeplaat. Zij controleerde eerst de veiligheidslijn en met ondersteuning van de SAR heli uit Koksijde (België) welke ook opgeroepen was werden zoekslagen gemaakt maar er werd niets gevonden. Na overleg met het kustwachtcentrum, werd van verdere actie afgezien.

Vermoedelijk heeft de melder één van de vlotjes, waar de veiligheidslijn aan hangt onder water, aangezien voor een roeier in een bootje. Het vlotje met een radar reflector er op, leent zich daar goed voor. Een vergissing die volgens de KNRM veel gemaakt wordt.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren