Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 14 km

Open dag bij Torentijd M'burg

Toegevoegd: 20-09-2011, 18.04 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Op zaterdag 5 november 2011 vindt de Nationale Open Dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) plaats. Die dag openen 55 justitiële inrichtingen hun poorten voor het Nederlandse publiek.


Voor de achtste editie van de Nationale Open Dag DJI kunnen zich zo’n 11.000 bezoekers aanmelden, welke zich in dienen te schrijven via www.dji.nl. Het thema van deze open dag is 'Het terugdringen van recidive door het doorbreken van criminele gedragspatronen'.

Medewerkers vertellen alles over hun vakmanschap tijdens de Nationale Open Dag DJI 2011. In justitiële inrichtingen verblijven mensen om verschillende redenen en van verschillende leeftijden. Zo zijn er justitiële jeugdinrichtingen waar jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar verblijven en penitentiaire inrichtingen waar ‘gewone’ gedetineerden zijn geplaatst. Daarnaast zijn er forensisch psychiatrische centra. Hier worden daders gedwongen behandeld omdat zij een psychische stoornis hebben. En er zijn huizen van bewaring, waar mensen zitten die worden verdacht van het plegen van een misdrijf en wachten op de uitspraak van de rechter.

Alle mensen die aan de zorg van DJI zijn toevertrouwd heten samen 'justitiabelen'. Als iemand een misdrijf heeft gepleegd en daarvoor door de rechter wordt veroordeeld, krijgt hij een straf opgelegd. Er zijn allerlei soorten straffen zoals een boete, een taakstraf, een gedwongen behandeling, maar ook een beperking van de vrijheid. In dit laatste geval wordt een veroordeelde overgebracht naar een justitiële inrichting waar hij zijn straf moet uitzitten.

Het verblijf ‘binnen’ is gebonden aan strenge regels. Medewerkers zijn daarom getraind in het uitvoeren van controle- en beveiligingswerkzaamheden. Zij weten hoe zij justitiabelen en bezoekers te woord moeten staan en wat zij moeten doen als praten niet meer helpt. Het is belangrijk dat medewerkers ongewenst gedrag herkennen en weten op welke manier zij dit kunnen corrigeren. Elke justitiabele heeft een eigen benadering nodig; met jongeren ga je nu eenmaal anders om dan met psychiatrische patiënten. Daarom worden hoge eisen gesteld aan het opleidingsniveau en de sociale vaardigheden van personeel. Zij zetten hun vakmanschap iedere dag in om te voorkomen dat iemand opnieuw de fout ingaat. Samen met de justitiabelen werken zij aan het doorbreken van criminele gedragspatronen.

In de justitiële jeugdinrichtingen richten alle activiteiten zich op de ontwikkeling van de jongeren. Zij worden bijvoorbeeld getraind in sociale vaardigheden met behulp van de basismethodiek Youturn. Ook gaan de jongeren naar school. Daar krijgen zij zoveel mogelijk 'onderwijs op maat'. Dat kan praktijkgericht onderwijs zijn, maar ook algemeen vormend onderwijs. Patiënten in een forensisch psychiatrisch centrum krijgen een behandeling van hun psychische stoornis. Daardoor wordt het gedrag veranderd, zodat zij niet opnieuw een delict plegen. Zij volgen onder meer therapie op individueel of groepsniveau. In de penitentiaire inrichtingen staat een persoonsgerichte aanpak voorop.

De tijd dat iemand vastzit wordt gebruikt om zijn problemen bij de kern aan te pakken. Als dat nodig is, krijgt een gedetineerde speciale zorg zoals verslavingszorg of gedragstraining. Die zorg houdt niet meteen weer op als hij wordt vrijgelaten. DJI-medewerkers doen er alles aan om justitiabelen te stimuleren een vorm van training of opleiding te volgen, zoals een bakkersopleiding of een diploma halen voor houtbewerken. Zij kunnen het echter niet alleen; voor een succesvolle terugkeer in de samenleving moet een justitiabele bereid zijn om te werken aan de verandering van zijn gedrag én de kansen pakken die hij krijgt. Ook op andere manieren wordt gewerkt aan een veilige terugkeer van de justitiabele naar de samenleving. Bijvoorbeeld door het regelen van huisvesting, scholing, werk of hulp bij financiële problemen.

DJI werkt hierbij nauw samen met verschillende organisaties. Justitiabelen kunnen hun leven buiten de poort een positieve wending geven met de kennis en vaardigheden die zij binnen de muren hebben opgedaan. Hierdoor levert DJI een bijdrage aan de veiligheid van de samenleving. Ook de Penitentiaire Inrichting Middelburg doet dit jaar weer mee aan de Nationale Open Dag. Er zullen 3 momenten zijn waarop u zich kunt inschrijven. Per moment zijn 150 personen welkom. Geef u dus snel op, want onze ervaring is, dat het ieder jaar bijzonder snel vol is. Dit jaar zal op het transporthof de cellenbus van DV&O getoond worden. Er is maar 1 cellenbus van dit formaat in Nederland. Ook zullen, evenals vorig jaar, op de leefafdeling 2 justitiabelen te benaderen zijn voor vragen.

Tot slot zal dit jaar ook de Z.B.B.I.(Zeer beperkt beveiligde inrichting) de Nederhof te bezoeken zijn. Hier zullen diverse nazorg organisaties zich presenteren. Op 14 september 2011 start de inschrijving voor de Nationale Open Dag DJI 2011. U kunt zich vanaf dan inschrijven voor een rondleiding in één van de justitiële inrichtingen op www.dji.nl.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bewoner Zeeland (21-9-2011 om 08:08)
Zo zo een rondleiding in het Hilton van Zeeland. Pas maar op straks komen ze erachter dat ze meer te doen hebben dan de hardwerkende burger thuis. Heb idee dat het alsnog grote hotels zijn daar, en totaal geen schrikeffect hebben. Water en brood zou al goed begin zijn.
Staffie (20-9-2011 om 22:50)
Ik mag dus komen kijken wat ze met die Dealers,dieven en moordenaars doen als ze binnen zitten..... ik heb liever dat ze eens zorgen dat ze binnen zitten, dan kom ik wel kijken..
Cookie-instellingen beheren