Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Jacht zorgt voor gevaarlijke situatie

Toegevoegd: 21-11-2011, 08.35 uur
Door: Roland de Jong

THOLEN - In de vaargeul op de Oosterschelde bij Tholen heeft de waterpolitie dit weekeinde een Belgisch zeiljacht aangesproken die in dichte mist heen- en weer voer.


Binnenvaartschepen waarschuwden elkaar over de marifoon voor het zeiljacht zonder radar. De schipper van het jacht verklaarde tegenover de Waterpolitie dat hij niet wist dat het verplicht was op radar te varen. Hij had een marifoon, een kaart en een GPS voor plaatsbepaling en dacht dat dit voldoende was. Dat de marifoon op het verkeerde kanaal stond ingesteld waardoor hij niet kon communiceren met andere schepen, was hem nog niet opgevallen.

Het bootje op de Oosterschelde was niet het enige dat voor gevaarlijke situaties zorgde. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft zondag een tiental recreatieschippers bekeurd omdat ze in strijd met de voorschriften in dichte mist voeren en voor onveilige situaties op het water zorgden. Binnenvaartschepen konden een aanvaring soms nauwelijks voorkomen.

De Waterpolitie van het KLPD kreeg van binnenvaartschepen op verschillende vaarwegen meldingen van kleine bootjes die zich in de dichte mist een weg zochten en voor de beroepsvaart een groot gevaar vormden. Op de belangrijkste vaarwegen schrijft het Binnenvaartpolitiereglement voor dat kleine schepen in de dichte mist alleen op radar mogen varen. Kan dat niet omdat het schip bijvoorbeeld geen radar of marifoon heeft of omdat de schipper geen radardiploma heeft, dan moet het op de dichtstbijzijnde geschikte plaats gaan stilliggen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bor (21-11-2011 om 16:24)
Gezien de stranding van de veerboot is een radar ook niet zaligmakend, je moet ook kunnen kijken/lezen
John (21-11-2011 om 14:04)
Inderdaad @ Marina Zo'n bootje lijkt heel wat , in de jachthaven . maar in de Vaargeul , tussen de echte boten , Is het een walnoot dop met een kaas prikkertje , als mast ! Te dom voor woorden , om er in dichte mist mee te varen ! Plezier vaart ??? gebruik je verstand , als je gaat varen ! Ook met Radar , Zo'n notendop is onvoorspelbaar , en hoort niet thuis tussen , Echte boten , van meer dan 100 meter , uitwijken is moeilijk . Met boeg schroef gaat het wat beter . levensgevaarlijk !
Roland (21-11-2011 om 11:31)
Dat zijn de slimmeriken die denken dat ze alles zijn en alles kunnen en die het grootste gevaar zijn voor de maatschappij. Net als de automobilisten die in dichte mist zonder licht rijden. Iemand met een gezond verstand weet toch dat je in dichte mist niet zonder radar kan gaan varen.
Marina (21-11-2011 om 11:25)
Er bestaan regels, net als op de weg. Als het niet nodig is ga dan niet de weg op. Wie wil er nu varen als het potdicht zit en dan nog in de vaargeul vol met beroepsvaart en waar heeft die zeiler een radar voor? Kan niet met marifoon omgaan? Wat een sukkels zijn er toch! Autowegen en vaarwegen!!
Cookie-instellingen beheren