Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

OM eist 5 jaar voor cocaïnesmokkel

Toegevoegd: 24-11-2011, 21.36 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Voor officier van justitie R. Rammeloo stond het donderdag in Middelburg als een paal boven water de 37-jarige man uit Suriname, die voor het hekje van de rechtbank terecht zat, was wel degelijk betrokken bij de invoer van 40 kilo cocaïne op 30 augustus 2010. En dus eiste hij tegen de man een celstraf van vijf jaar.

Een 64-jarige Souburger is voor zijn aandeel in de smokkel eind vorig jaar conform de eis al veroordeeld tot eveneens vijf jaar cel. Het verhaal van de Souburger was dat hij in een opwelling via internet een partij ananas uit Equador wilde importeren om die hier te verkopen. Verstand van fruit had hij niet, hoe het fruit moest worden behandeld en opgeslagen ook niet en de verkoop was evenmin geregeld. Ene 'Steve' - volgens de Souburger een neefje van Bouterse - zou dat regelen.


Eind augustus arriveerde de container met ananas in Antwerpen. Een Middelburgs transportbedrijf die de container voor de Souburger zou ophalen vertrouwde het zaakje niet en seinde de politie in. Die hield de boel scherp in de gaten en toen de container in een loods op de Waldammeweg in Middelburg werd geparkeerd en de Souburger werd aangehouden bleek in de dubbele wand van de container 40 kilo cocaïne met een straatwaarde van enkele miljoenen te zitten.

De ananas bleek grotendeels van inferieure kwaliteit en dat wat nog goed was verdween naar de voedselbank.  Op basis van de tekst 'Steve'en wat telefoonnummers speurde justitie dat het een lieve lust was en uiteindelijk kwam ze terecht bij het nichtje van de Surinamer, die van oom een mobieltje had gekregen.

Vervolgens bleek dat de Surinamer perfect paste in het beeld dat de Souburger had geschetst: een Chinese vader, neefje van Bouterse, enigszins chinees uiterlijk en de naam Steve. De man werd op Schiphol aangehouden en verdween achter slot en grendel. Advocaat J. Wouters had weinig goede woorden over voor het onderzoek dat door justitie was verricht. Zo zou zijn cliënt met zijn vader hebben gebeld terwijl hij al twintig jaar geen contact met hem had en was er niet nagetrokken wie er dan wel had gebeld.

Telefoontjes, die met het vermeende mobieltje van de Surinamer waren gepleegd waren evenmin nagetrokken. ,,Het is allemaal niet zo duidelijk'', vond Wouters en kwam dan ook toto de conclusie dat er vrijspraak zou moeten volgen. De uitspraak is op 8 december.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren