Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 10 km

Strengere straffen tijdens de jaarwisseling

Toegevoegd: 20-12-2011, 16.08 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Net als voorgaande jaren zal er ook tijdens de komende jaarwisseling door politie en Openbaar Ministerie hard worden opgetreden tegen geweld- en overlastplegers en met name ook vuurwerkbommenmakers.

Op 3 januari staat een taakstrafzitting gepland. Op 4 januari in de middag kunnen de eerste verdachten zich voor de politierechter verantwoorden, op 6 januari vindt snelrecht plaats.


Strafeis
De strafeis zal in alle oud en nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan anders. Indien er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer) dan zal de strafeis met 200 procent worden verhoogd. Ook zal het OM hogere straffen eisen voor iedereen die stunt met zwaar professioneel (illegaal) vuurwerk of zelf vuurwerkbommen maakt of zelfgemaakte vuurwerkbommen afsteekt. Overtreders komen er niet meer vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf en dus een strafblad krijgen.
 
Straffen
Opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling uitgevoerd worden en opgelegde gevangenisstraffen zullen direct aansluitend op de snelrechtzitting moeten worden uitgezeten. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden.

Schade
De aangerichte schade wordt op de daders verhaald. Dit kan al tijdens snelrechtzitting, als de grootte van de schade bekend is. Is dat niet het geval dan krijgt de benadeelde (bijvoorbeeld de gemeente) de gegevens van de strafzaak om een civiele procedure te starten. Bij de kantonrechter kan dit op een eenvoudige en snelle manier.

Snelrecht
In de rechtbank in Middelburg staat op 6 januari van 9.00 uur tot 13.00 uur een snelrechtzitting gepland voor de eventueel in Zeeland aangehouden verdachten. Snelrecht houdt in dat de verdachte die na inverzekeringstelling in bewaring wordt gesteld, binnen de bewaringstermijn van veertien dagen voor de politierechter moet verschijnen.
 
Sneller hoger beroep
Indien hoger beroep wordt ingesteld door veroordeelden of het OM, zullen de ressortsparketten en de gerechtshoven deze zaken met voorrang behandelen.

Signaal
Met het gebruik van snelrecht en supersnelrecht wil het OM net als vorig jaar het signaal afgeven dat normoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en direct wordt afgestraft.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Gianna (21-12-2011 om 22:32)
Geweldig, dus met deze dagen kan het wel,.......laat het een voornemen voor 2012 zijn ga zo door,.......
Oost-souburger (21-12-2011 om 14:06)
Waarom rond die dagen strenger straffen ,in nederland mag er altijd veel en veel strenger gestraft worden .
John (20-12-2011 om 21:56)
Waarom alleen tijdens de jaarwisseling? Op deze zaken en vele andere mag van mij best heel het jaar flink zwaar worden gestraft hoor.
Arnold (20-12-2011 om 17:05)
Goeie aktie van het OM en politie, al zijn de straffen nog steeds veel te milt en te soft.
Cookie-instellingen beheren