Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 16 km

Redders bundelen opleidingskennis

Toegevoegd: 16-05-2012, 10.42 uur
De eerste cursus reddingswaterscooter operator in Vlissingen.
De eerste cursus reddingswaterscooter operator in Vlissingen.
© Foto: Strandwacht Vlissingen
Door: Manfred Berrevoets
VLISSINGEN - De KNRM en strandwacht Vlissingen hebben de eerste cursus reddingswaterscooter operator en reddingszwemmer georganiseerd. In deze cursus zijn drie verschillende opleidingen gecombineerd tot één uniforme instructie.

De KNRM en de strandwacht van de gemeente Vlissingen hebben hun eerste gezamenlijke opleiding voor het varen met een reddingswaterscooter afgerond. In twee opleidingen werden zes nieuwe strandwachten opgeleid voor het bedienen van dit reddingsvaartuig. De nieuwe opleiding is een samenvoeging van drie verschillende instructieboeken tot één nieuwe handleiding, die als uniforme lesstof zal dienen voor alle opleidingen met reddingswaterscooters in Nederland.


De strandwacht Vlissingen was de eerste die een cursus voor de reddingswaterscooter in Nederland introduceerde. Volgens Albert Dijkstra, hoofd strandwacht in Vlissingen is de nieuwe opleiding een aanwinst. Dijkstra: “In 2004 organiseerden wij tijdens het reddingsevenement Rescue Vlissingen voor het eerst een waterscootercursus ten behoeve van het reddingswerk.

De opleiding hiervoor kwam van Amerikaanse brandweerinstructeurs uit Ventura (USA), die de waterscooter reeds jaren met succes toepasten voor reddingswerk op zee. Na ons volgden verschillende vervolgopleidingen, met soms afwijkende reddingstechnieken. De discussie over de verschillen zijn we nu kwijt.” De reddingswaterscooter wordt sinds 2010 ook gebruikt door de KNRM Lifeguards voor strandbewaking op de Waddeneilanden. De opleiding van de KNRM komt van de Britse zusterorganisatie RNLI.

Ook Reddingsbrigade Nederland gebruikte voor haar waterscooters weer een andere handleiding. Vorig jaar zijn de handen inéén geslagen om te komen tot een uniforme opleiding. Instructeur Leon Boeije, die al tien jaar ervaring heeft met reddingswaterscooteropleidingen is erg tevreden over het nieuwe handboek. Boeije: “De grootste winst behalen we doordat de reddingstechnieken uniform en uitwisselbaar zijn voor alle instructeurs en strandwachten. Zodoende weet straks elke bestuurder en reddingszwemmer in een perfect samenspel een drenkeling snel te redden. Het maakt niet uit of het een strandwacht op de Waddeneilanden is of op Walcheren”. Alle strandwachten, die de cursus reddingswaterscooter operator en reddingszwemmer met goed gevolg hebben doorlopen, ontvingen een KNRM-certificaat, waarmee zij bevoegd zijn om als bestuurder van de reddingswaterscooter op te treden.

Inmiddels wordt ook gewerkt aan een instructeursopleiding, waarmee de KNRM in korte tijd het aantal docenten wil vergroten. Jaarlijks moeten ongeveer 50 nieuwe bestuurders worden opgeleid voor de reddingsposten op de Waddeneilanden. De instructeurs kunnen ook worden ingezet voor de opleiding aan reddingsbrigadeleden elders in het land, zoals in Vlissingen. De opleiding duurt twee dagen. De vaardigheden moeten vervolgens in stand gehouden worden door regelmatig oefenen


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren