Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

OM wil taakstraf voor fraude met btw

Toegevoegd: 24-05-2012, 15.36 uur
Door: Meryem Mouha

MIDDELBURG - Een 46-jarige eigenaar van een Wemeldingse groothandel in rijwielen en rijwielspullen in het duurdere segment, moet van de officier van justitie een taakstraf van 240 uur verrichten en als stok achter de deur een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd krijgen. De zaak tegen de man werd vandaag door de rechtbank in Middelburg behandeld.

De man wordt ervan verdacht in de jaren 2000 tot en met 2005 foutieve opgaven over de omzetbelasting aan de belastingsdienst te hebben gedaan. Volgens de officier is de fiscus zo'n € 438.496 aan btw misgelopen.


Op papier klopte het allemaal redelijk. Er was een afnemer, er was geleverd en er was contant betaald. Alleen waren de spullen door de afnemer in Wemeldinge opgehaald en dat was dus al sowieso geen levering buiten de Europese Unie. Over leveranties buiten de EU hoeft namelijk geen btw te worden betaald.

Alleen bleek het vreemde dat de afnemer helemaal niet in de administratie van de Goese eigenaar voorkwam. Toen er door de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) naar bewijs werd gevraagd waaruit zou moeten blijken dat de spullen inderdaad in Zwitserland waren beland, werden er douanedocumenten met vervalste stempels aangedragen.

Later bleek ook dat de Zwitserse afnemer niet bestond. Volgens de officier van justitie was het dan ook niet helemaal ondenkbaar, ze formuleerde het maar voorzichtig, dat de spullen misschien aan een klant in Nederland waren geleverd en dat ze samen de 'btw-winst' hadden gedeeld. Maar daar had de officier overigens geen bewijs voor. Volgens de Goesenaar was hij er door zijn 'klant' flink ingeluisd.

De rechtbank doet uitspraak op 7 juni.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Wim (27-5-2012 om 19:09)
Ja, ja, het kon niet op. Goese Meer, boot, dure auto's, huizen in het buitenland, enz. Iedereen maar denken: hoe kan het? Nou gewoon: de fiscus laten meebetalen.
Piet (24-5-2012 om 17:22)
Dat loont aardig. Bewust de boel voor ruim 4 ton oplichten en de eis is slechts 240 uur taakstraf. Daar doe ik het ook voor.Dat is 1827,- per uur.Beter zou zijn dat de verdachte op z'n minst de ruim 4 ton moet terugbetalen. Misdaad loont nog steeds in NL en zo zal dit ook niet veranderen..
Hans (24-5-2012 om 16:17)
Inderdaad niet juist, slechts 1 maar!! Als het om de centen gaat is het OM er als de kippen bij!! Als het om Moord, verkrachting, oplichting van een willekeurig iemand gaat kunnen we allemaal fluiten naar aanpak van het OM. Hier komt de ware aard weer naar boven.
Cookie-instellingen beheren