Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie Zeeland onder toezicht van Rijk

Toegevoegd: 30-10-2003, 16.34 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

MIDDELBURG - De Zeeuwse politie komt zo goed als zeker onder toezicht van het Rijk te staan. Het korps krijgt de komende jaren namelijk te maken met een miljoenentekort. Als het daadwerkelijk onder toezicht staat moet voor elke grote uitgave apart toestemming gegeven worden door het ministerie. Woordvoerder J. van

Mourick bezweert echter dat het publiek niets zal merken van deze vorm van toezicht. ,,We blijven gewoon ons werk doen.`` Korpschef F. Goudswaard waarschuwde onlangs al voor het grote tekort. Tegenover de Zeeuwse burgemeesters zei hij enige weken terug dat er voor volgend jaar rekening gehouden moet worden met een tekort van zo`n vijf miljoen euro.

Uit de gisteren gepresenteerde begroting voor 2004 blijkt dat het exploitatietekort voor volgend jaar € 5.109.000 is. En de meerjarenbegroting voor de jaren 2004 tot en met 2007 sluit met een negatief resultaat van welgeteld €9.391.000.

Woordvoerder Van Mourick merkt op dat er de afgelopen jaren al zoveel bezuinigd is dat een nieuwe bezuinigingsronde niet mogelijk is zonder de effectiviteit van het korps aan te tasten. ,,Er zit geen grammetje vet meer op het bot.``

In de eigen begroting is volgens hem dan ook geen ruimte te vinden voor extra besparingen. Hij hoopt dat het Rijk uiteindelijk over de brug komt met extra geld. Uit de begroting blijkt dat de personeelskosten en de bedragen die gemoeid zijn met verbindingen en automatisering vooral zorgen voor het tekort.

De kosten voor verbindingen en automatisering zijn in een paar jaar tijd verdubbeld. Dat komt enerzijds door de extra bedragen die gemoeid zijn met het inrichten en exploiteren van de gemeenschappelijke meldkamer van bijna €1,8 miljoen per jaar. Anderzijds met allerlei extra kosten die gemaakt moeten worden voor de herstructurering op het gebied van informatietechnologie. De Zeeuwse politie weet nog lang niet hoeveel voor dat laatste betaald moet worden. Voorlopig houden de korpschef rekening met een bedrag van vier miljoen euro.

De personeelskosten zijn hoog, maar de politie wenst het korps niet in te krimpen. Uit het voorlopig jaarplan van de politie blijkt dat de Zeeuwse agenten volgend jaar minimaal 287.000 boetes voor verkeersovertredingen willen uitdelen. Vooral hardrijders moeten daar rekening mee houden omdat zij het merendeel (263.000) van de bekeuringen krijgen.

Per week gaan Zeeuwse agenten zo`n 200 uur mobiele snelheidscontroles uitvoeren. En 280 uur per week kijken ze of er automobilisten door het rode licht rijden. Ook heeft de politie plannen om het contact met het publiek te verbeteren. Voor april 2004 wordt duidelijk hoe dat gaat gebeuren.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren