Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Digitale inbraak bij ZeelandNet

Toegevoegd: 27-07-2012, 14.07 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Bij een digitale inbraak op de website www.zeelandnet.nl zijn vorige maand 74.000 e-mailadressen met de extensie @zeelandnet.nl gestolen. De betreffende klanten zijn hierover zojuist door ZeelandNet geïnformeerd.


De daders hebben volgens een woordvoerder dankzij de beveiliging van ZeelandNet geen toegang kunnen krijgen tot persoonlijke gegevens: de daders kunnen de e-mailadressen op geen enkele wijze koppelen aan wachtwoorden, naam of een woon- of vestigingsadres.

De daders zullen de e-mailadressen vermoedelijk gebruiken om ‘spam’ te versturen. Spam is op zichzelf niet gevaarlijk, maar levert wel ongemak op. ZeelandNet heeft zijn klanten vandaag via e-mail geïnformeerd hoe ze het beste met de spam om kunnen gaan.

De daders opereerden vanuit een IP-adres in China. Medewerkers van ZeelandNet hebben de aanval kunnen stoppen en direct aanvullende beveiligingsmaatregelen getroffen. Om te voorkomen dat daarbij kwetsbaarheden in het systeem over het hoofd worden gezien, is een gerenommeerde externe organisatie gevraagd direct een onderzoek in te stellen.

Omdat er geen vertrouwelijke gegevens waren gestolen, heeft ZeelandNet er bewust voor gekozen eerst deze noodzakelijke beveiligingsmaatregelen te treffen en pas daarna de zaak openbaar te maken. "Soortgelijke ervaringen bij andere organisaties hebben geleerd dat het risico groot is dat als gevolg van de publiciteit andere hackers direct hun pijlen richten op de website die onder vuur ligt, met alle risico’s van dien", aldus een woordvoerder. 

ZeelandNet adviseert klanten die ongewenste e-mailberichten ontvangen deze niet te openen en direct te verwijderen uit de lijst met ingekomen berichten. Geopende ongewenste e-mails kunnen het beste ook meteen verwijderd worden. Verder adviseert het bedrijf om instructies in dergelijke mails niet op te volgen. "Maak geen gebruik van een aanbod of advies in de mail om door te klikken naar het internet.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vorige maand? (30-7-2012 om 15:13)
300 tekens waren op: wilde ook nog even meedelen dat ze nu wel het spamfilter aangezet hebben (gratis dus) want tis sinds gisteren opeens heel stil qua spam :-) Hulde aan Zeelandnet dus, alleen ff niet zo lang gegevens bewaren aan emailadressen als mensen geen klant meer zijn svp :-)
Vorige maand? (30-7-2012 om 15:11)
Kwestie opgelost: had mijn emailadres niet vorige maand maar wel jaar of 8 geleden....zie aan het relatienr op Zeelandnetfactuur dat ik zelfde nr heb als toen! Zodoende kon men dus mijn emailadres jatten terwijl ik al jaren geen klant was: Zeelandnet bewaard gegevens nogal lang helaas voor mn inbox
Jo (29-7-2012 om 17:55)
@ikke Als je goed lees bij het verhaal van vorige maand is dat e-mail adres nog niet gebruikt en toch al spam, toen ik bij zeeland-net zat kreeg ik nadat ze de betaalde spam filter gingen gebruiken dagelijks 200 spams daarvoor niet rara hoe zou dat komen omdat ik nietmeedeed
Ikke (29-7-2012 om 12:27)
@Vorige maand: Dat lijkt me sterk.. Zit al zo'n 10 jaar bij zeelandnet en krijg NOOIT spam bij men mail. De afgelopen jaren misschien een enkele keer spammail gehad. Ben zeer tevreden over zeelandnet! Denk dat je beter van bepaalde sites af kan blijven!.. en ook niet overal zomaar je email invullen
Jeremy (29-7-2012 om 10:01)
Als ik de reacties lees zijn er genoeg ontevreden klanten die daar een duidelijk aargument voor hebben, en ook anderen die eigenlijk niets te melden en beter zich met hun eigen sores zouden bemoeien. maar ja, zo zijn ze nu eenmaal, lomp, onbeschoft en veel te bemoeizuchtig.
Vorige maand? (29-7-2012 om 07:59)
Dat de diefstal vorige maand heeft plaatsgevonden lijkt me sterk, ik heb pas deze maand een Zeelandnet account aangevraagd die afgelopen donderdag is aangesloten. Vanochtend voor het eerst sinds donderdag even mijn mail account ingesteld in outlook. Meer dan 50 spam mails!! Verklaring iemand??
Cookie-instellingen beheren