Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
99 files van totaal 387 km

Identiteitsonderzoek politie uitgebreid

Toegevoegd: 30-08-2012, 19.36 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Vanaf 1 september doet de politie Zeeland bij iedere aangehouden verdachte een uitgebreid identiteitsonderzoek. Ook bij verdachten van een misdrijf die op uitnodiging aan het bureau komen voor een verhoor wordt deze check gedaan.


Bij een speciaal ingerichte 'identificatiezuil' controleren agenten, op basis van vingerafdrukken, een foto en de identiteitspapieren, of de verdachte is wie hij/zij zegt te zijn. Op alle grotere politiebureaus in de regio Zeeland-West-Brabant is een dergelijke identificatiezuil ingericht.

Dit proces van identiteitsvaststelling heeft de naam Progis (Programma Identiteitsvaststelling in de Strafrechtketen) gekregen. Het vaststellen van de identiteit van een verdachte duurt 10 a 15 minuten. Door deze uitgebreide controle is er zekerheid dat de juiste persoon uiteindelijk wordt gestraft.

Jaarlijks heeft Politie Zeeland te maken met ongeveer 6.500 verdachten van misdrijven. Voor Politie Midden- en West-Brabant ligt dit aantal op ongeveer 24.500. Dit betekent dat in de hele politieregio Zeeland-West-Brabant jaarlijks zo'n 31.000 keer een identiteitsvaststelling via Progis moet worden gedaan door de politie.

De politie is verantwoordelijk voor het vaststellen van de identiteit van (aangehouden) verdachten. Door de vaststelling en koppeling aan een foto en vingerafdrukken kan de volledige strafrechtketen de identiteit verifiëren, bijvoorbeeld als een verdachte op zitting komt bij de rechtbank, of wordt ingesloten door de Dienst Justitiële Inrichtingen.

In de strafrechtketen toetsen diverse instanties (het OM, de reclassering, de rechtbank, de Dienst Justitiële Inrichtingen en de Raad voor de Kinderbescherming) de identiteit van verdachten. Door dit gesloten systeem is de identiteit van de verdachte voor alle partijen in de keten duidelijk.

Verdachten zijn verplicht om hun medewerking te verlenen aan de identiteitsvaststelling via Progis. Als een verdachte dat niet doet is sprake van een strafbaar feit. Als een verdachte geen of valse identiteitspapieren overlegt is dit reden voor een nader onderzoek.

Wanneer tijdens een onderzoek of proces blijkt dat iemand ten onrechte als verdachte is aangemerkt, of wanneer een verdachte wordt vrijgesproken door de rechtbank, worden zijn/haar gegevens uit het systeem verwijderd.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jansen (31-8-2012 om 13:54)
@Mike; dan zorg je dat je nooit aangehouden wordt! Heb je ook geen problemen. Bovendien heb ik niets te verbergen, beter dat ze het kunnen verifieren dan dat ze mij verwarren me een of andere veelpleger!!!
Freek (31-8-2012 om 13:13)
Werd tijd, deze wetgeving is al lang van kracht. Die zuilen hadden er moeten staan toen deze wetgeving werd ingevoerd....
F soest (31-8-2012 om 12:01)
Ik weet dat het een achterhaalde opmerking is,maar als je niks te verbergen hebt,dan is er niks aan de hand.Dit geld enkel voor als je verdachte bent,dus heb je iets uitgevreten wat niet mag,prima dat je dan helemaal doorgelicht word,en alles vastgelegd.
Vlissinger (31-8-2012 om 10:35)
Hele enge vooruitgang, vooral die laatste alinea. Je kan zomaar worden opgepakt als de politie denkt dat je "schuldig" bent aan "iets". Dit kan al zijn als je zonder licht rijdt of je hondenkeutel niet opruimt. Zelfs als ze dènken dat je iets fout doet. Dat verwijderen geloof ik helemaal niets van!
JC (31-8-2012 om 08:02)
Wat heb je eraan als de straffen zo licht zijn om iedereen maar te controleren als je verdacht bent. En wanneer ben je verdacht? In 40'-45' was iedereen verdacht die geen duits sprak. Het is de soort macht die nu uitgeoefend kan worden waar ik niet vrolijk van wordt.
Mike (30-8-2012 om 20:52)
Ronduit belachelijk,het grootste gespuis mag de grens over en wordt met open armen ontvangen in nederland. Maar wordt je een keer aangehouden, wordt je behandelt als een oorlogsmisdadiger.
Cookie-instellingen beheren