Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Brandweergarage Renesse krijgt opknapbeurt

Toegevoegd: 28-02-2006, 09.44 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
RENESSE - De Renesser brandweergarage is de oudste van Schouwen-Duiveland. Het brandweermateriaal is er ondergebracht in een rijksmonument. De kazerne staat op de nominatie om te worden vervangen. Eigenlijk was het de bedoeling dat dat dit jaar zou gebeuren, maar door gemeentelijke bezuinigingen is dat met zeker een jaar uitgesteld.


Vorig jaar oktober bleek tijdens een inspectie van het gebouw echter dat het houtwerk - inclusief dragende delen - op diverse plaatsen ernstig aangetast was. Volgens S. van Rienderhoff van de gemeente Schouwen-Duiveland was er nog geen sprake van een gevaarlijke situatie, maar was de schade wel dermate fors dat herstel niet op de lange baan geschoven kon worden.

Van Rienderhoff: „We kwamen erachter dat een van de muren heel lang vochtig is geweest en daardoor zijn de balkkoppen in die muur behoorlijk gaan rotten. Dat kun je niet nog jaren laten zitten. En op de zolderverdieping is schade door boktor en inwatering aangetroffen.“ Bij de inspectie bleek verder dat de muren in de kelderruimte erg vochtig zijn. Ook is geconstateerd dat de klossen die de muurplaat aan de achterzijde dragen, zijn gaan rotten. Deze moeten worden vervangen, net als delen van de bovenliggende muurplaat. Hoe het met de muurplaat aan de achterkant is gesteld, kon niet worden bekeken. Om dat alsnog te kunnen doen, moet eerst een wespennest worden weggehaald.

Om de schade adequaat te kunnen repareren, moet aangetast en verzwakt hout worden weggehaald. In het nog gezonde hout worden dan vervolgens gaten geboord waarin glasvezel wapeningsstaven worden aangebracht. Die zorgen voor een sterke verbinding met nieuwe balkkoppen. Om te voorkomen dat nog gezond hout wordt aangetast, wordt aanbevolen het houtwerk te behandelen met een speciaal conserveermiddel.

De kosten van het herstel van de brandweerkazerne zijn geraamd op 10.000 euro. De gemeente heeft inmiddels de voor uitvoering van het werk benodigde monumentenvergunning aangevraagd.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren