Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
23 files van totaal 99 km

Start Zeeuwse fietsverlichtingscampagne

Toegevoegd: 15-11-2012, 08.50 uur
Door: Roland de Jong
GOES - In Goes is woensdagavond het startsein gegeven voor de jaarlijkse Zeeuwse fietsverlichtingscampagne. Net als vorig jaar gaat de politie de komende tijd weer extra letten op de verlichting van fietsers.


In diverse gemeenten zullen lichtshows worden gegeven in de avonduren, tevens zijn gedurende een aantal weken op de fietspaden krijttekeningen te zien met een afbeelding van een fiets met de tekst "Ik wil je zien!". Op deze manier wordt getracht bij zoveel mogelijk fietsers de aandacht te vestigen op het belang van goede fietsverlichting.

Net als voorgaande jaren voert de politie ook weer controles uit in de campagne periode. Fietsers waarbij het licht niet in orde is, krijgen een boete. Deze boete is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen hun verlichting laten repareren en in de toekomst veilig verlicht op pad gaan. Het biedt echter geen veilige oplossing op het moment zelf. Om deze fietsers wel hun weg veilig te laten vervolgen, krijgen deze fietsers naast de boete een klein lampje om veilig op de eindbestemming aan te komen.

De boete voor onjuiste fietsverlichting bedraagt 45 euro. Jongeren tot de leeftijd van 16 jaar betalen de helft: 22,50 euro. De politie wijst er op dat niet alle verlichting zonder meer wordt goedgekeurd. Fietsverlichting moet voor wit of geel zijn en achter rood.

De lampjes mogen bij een fietser op de borst of de rug worden bevestigd, maar niet aan een arm of been. Ze moeten altijd goed zichtbaar zijn en bovendien recht vooruit en achteruit schijnen. De lampjes moeten continu branden en mogen dus niet knipperen.

De fiets moet overigens verder ook nog voorzien zijn van een rode achterreflector, pedalen met gele reflectoren en wit of geel reflecterende banden of wielen. Zijn één of meerdere reflectoren niet (goed) aanwezig? Dan kan dit een (extra) boete van 30 euro opleveren.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cynthia (15-11-2012 om 15:14)
Vanmorgen veel fietsers en auto's (!) in de dichte mist zonder licht op zien rijden. Echt onverantwoord!! Van mij mag er in dichte mist flink gecontroleerd gaan worden.
Ik zie wat jij niet ziet (15-11-2012 om 13:37)
Ik zie net zoveel of meer motorvoertuigen met defecte of zelfs zonder verlichting rondrijden dan fietsers. zou de hermandad zich bij hun taak willen houden ? n.l. het beschermen, en niet het beboeten, van de meer kwetsbare verkeersdeelnemers tegen het motorverkeer.
Dennis (15-11-2012 om 13:23)
Goede actie, Zorg ervoor dat je verlichting in orde hebt! Geldt ook voor bromfietsen, auto's, hardlopers en wandelaars!
Willem (15-11-2012 om 11:05)
Kan er ook eens gecontroleerd worden op de stand van de koplamp? Als fietser wordt ik er regelmatig door verblind! Sommige koplampen lijken wel schijnwerpers!
Marco (15-11-2012 om 10:48)
Vergeet niet erbij te zeggen, dat de fiets ook bemand moet zijn om het licht te kunnen zien. Tot er één weer kwaad gaat worden, kunnen ze hem/haar meenemen terwijl het om een lampje gaat. Veilig over straat en weg kunnen oke, we hebben ook ogen om op te letten, verlicht de straten/wegen dan.
Seaman (15-11-2012 om 10:08)
Begin maar bij de voetbalvelden en sportcomplexen. Daar rijden zeer jonge gasten zonder licht naar huis!
Cookie-instellingen beheren