Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Zware straffen geëist tegen geweldplegers

Toegevoegd: 03-12-2012, 15.49 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg vindt dat een 24-jarige man uit Zierikzee een celstraf van achttien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk verdient voor de mishandelingen en bedreigingen die hij zou hebben gepleegd. Ook zou hij in therapie moeten gaan om zijn gedrag te veranderen.


Zijn 38-jarige kameraad, eveneens uit Zierikzee, die aan geen enkel psychologisch, psychiatrisch - of reclasseringsonderzoek wilde meewerken mag van officier van justitie nóg eens de ISD-maatregel ondergaan: een verblijf van twee jaar in een instelling voor stelselmatige daders. De man is al diverse keren eerder veroordeeld en heeft in 2006 ook al eens de - overigens mislukte - ISD-maatregel opgelegd gekregen. 

De zaak tegen het Schouwse duo werd maandag door de rechtbank in Middelburg behandeld. Op 1 juni van dit jaar had de oudste zich danig tegoed gedaan aan de drank en kreeg ruzie met een plaatsgenoot. Die werd bewerkt met een knuppel of stuk hout en later die avond toog hij naar een gezamenlijke kennis om daar ook nog eens verhaal te gaan halen. Binnen de kortste keren ontstond er ruzie en de 38-jarige zou zijn slachtoffer een stroomstootwapen in de nek hebben gezet. De 24-jarige zou hem daarbij helpen geholpen.

De oudste zei tijdens de behandeling van de zaak dermate dronken te zijn geweest dat hij zich niets meer kon herinneren en zijn jongere plaatsgenoot zei dat hij alleen maar de twee kemphanen uit elkaar wilde halen en niets van een stroomstootwapen had gezien of gemerkt. Het slachtoffer wilde niet getuigen, en een overbuurvrouw die alles gezien zou hebben en door de oudste zou zijn bedreigd durfde geen aangifte te doen.  

De jongste had nog iets meer uit te leggen: een mishandeling op 28 februari toen hij een kennis wat rake klappen verkocht omdat hij door hem via Face-book zou zijn bedreigd en een bedreiging op 11 maart. Het meest recente wapenfeit dateerde van midden mei dit jaar in Burgh-Haamstede. Hij zag dat een pony drie corpulente dames in een karretje voorttrok, vondt dat zielig voor het beestje en wilde het paardje helpen. Hij maakte de vrouw uit voor 'dierenbeul' trok aan de kar zodat-ie stilstond en kreeg vervolgens enkele klappen met een zweep.

Volgens de man had hij niet meer gezegd dan 'als je een man was geweest, was het anders afgelopen'. De vrouw verstond echter: ,, Als ik nu een mes had stak ik je dood', en liet iemand de politie bellen. Volgens de verbalisanten had hij zich verzet tegen zijn aanhouding en was hij gevlucht. ,,Niks gevlucht, ik ben gewoon weggelopen omdat dat agentje beloofde dat ik niet mee hoefde naar Torentijd. Misschien heeft-ie daarmee een fout gemaakt. Die probeert zich dus gewoon in te dekken.''

De uitspraak is op 17 december.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ellis (5-12-2012 om 15:59)
De oudste van de boefjes zei te dronken zijn geweest en zich niks meer kon herinneren, wel dat tie te dronken was.....?????? dat kon hij zich wel herinneren, moet niet gekker worden.
Johan (4-12-2012 om 19:55)
Ziek,ziek en nog eens ziek - wat een lamzakken zijn dit.
John (4-12-2012 om 09:22)
Wat een losers. Ze voelen zich heel wat, maar wat een trieste figuren. Eigenlijk zijn ze best sneu. Vast nooit borstvoeding gehad vroeger. Wat is nou 18 maanden (in praktijk 8 of 10)? Ze hebben meerdere mensen voor lange tijd getraumatiseerd en zullen het op deze manier nooit leren. Schande.
Cees (4-12-2012 om 08:57)
Wanneer dit "de strafmaat" wordt voor dergelijk gedrag, dan geven we toekomstige daders van dit soort buitensporig geweld een "vrijbrief". De vreselijke gebeurtenis met de lijnrechter afgelopen weekend in Almere is hier een voorbeeld van.
Arjan (3-12-2012 om 17:43)
18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. Half jaar zitten en je staat weer op vrije voeten. Voor dit soort mensen die andere mensen mishandelen heb ik wel een straf. Stenen bikken zoals je dat weleens in film ziet. 10 uur per dag keihard werken.
Cookie-instellingen beheren