Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
7 files van totaal 25 km

Zwavelzuur gelekt in kanaal Terneuzen

Toegevoegd: 25-12-2012, 15.30 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Bij het bedrijf PVS Chemicals in Gent, gevestigd aan het kanaal van Gent naar Terneuzen, is dinsdagmorgen zwavelzuur in het water gelekt. Er was volgens de brandweer geen gevaar voor de volksgezondheid. Het zwavelzuur is opgelost in de lucht en het water.  


Rond 8.30 uur kwam de melding binnen dat bij het bedrijf een zwavelzuurlozing was geweest in het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Ongeveer 200 kubieke meter zwavelzuur was uit een tank op het bedrijfsterrein vrijgekomen. Zowel de Brandweer Gent, de Scheepvaartpolitie als het Havenbedrijf Gent zijn een onderzoek gestart bij het bedrijf. 

De dampen die vrijkwamen waren op dat moment hinderlijk en gevaarlijk in een straal van een 10 meter rondom de lozingspijp. Door de zwakke zuidwestenwind werden de dampen sterk verdund en direct afgevoerd in de hogere luchtlagen waardoor ze geen hinder meer vormden. Op het moment van de lozing in het kanaal was men, vanwege van de hoge waterstand, aan het spuien in de richting Terneuzen. Hierdoor werd het zwavelzuur in het water zeer sterk verdund.  

De brandweer voerde in het water een aantal metingen uit. Een eerste ter hoogte van de oude elektriciteitscentrale van Electrabel, 2,5 kilometer ten noorden van PVS. De tweede meting werd uitgevoerd ter hoogte van Sas Van Gent. Er werd vastgesteld dat de PH-waarde van het water neutraal was en er zich dus geen gevaar voordeed.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bor (27-12-2012 om 16:29)
Volgens mij is zwavelzuur zwaarder dan water, dus zakt het naar beneden. Wat was de sterkte van het zwavelzuur? En het zwavelzuur zal ook wel gereageerd hebben met zooi op de bodem dus zich kapot gevreten heben op ..., waarmee het dan ook is opgelost.
Antonio (27-12-2012 om 14:51)
Zwavel(zuur) komt gewoon in de natuur voor. Rond onderzeese vulkanen heerst er een zo hoge concentratie zwavel(zuur) dat mensen er niet in kunnen leven. Voor vissen geen probleem.
T Is wat.. (26-12-2012 om 16:58)
T Zal iig niet gezond zijn, Arjan! Bah, die zooi allemaal... Nog even en we zijn gewoon allemaal vergiftigd.... Hetzij door al dat chemische voer wat we eten, hetzij door vergiftigde vissen... Gelukkig nieuwjaar!!!
Zeeuw (26-12-2012 om 16:35)
Och, als natuurcompensatie vragen ze ons gewoon weer een extra polder onder water te zetten joh... wedden dat ze daar gewoon, weer, mee wegkomen?
@ Arjan (26-12-2012 om 16:21)
Die vissen zullen er niet veel last van hebben hoor, Zwavelzuur is een sterk zuur en valt meteen uiteen in water. het is zo sterk verdund met een overmaat aan water dat de pH van het water nooit zoveel jan veranderen dat de vissen er last van hebben.
Arjan (25-12-2012 om 17:02)
Ik ben sportvisser op het kanaal gaat straks al die vis dood zeker
Cookie-instellingen beheren