Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
28 files van totaal 102 km

Rechtszaak over ernstig ongeluk

Toegevoegd: 17-01-2013, 16.40 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Is een elektrische fiets, ofwel een fiets met trapondersteuning een motorvoertuig of niet? Officier van justitie mevr. T. Huiskamp vindt van wel en ook om die reden eiste ze een rijontzegging van een jaar waarvan de helft voorwaardelijk tegen een man uit Sluiskil.


Daarnaast verzocht ze de rechtbank hem een taakstraf van 120 uur waarvan vijftig uur voorwaardelijk op te leggen. De man wordt ervan verdacht op 30 december 2011 tussen Terneuzen en Sluiskil een verkeersongeval te hebben veroorzaakt. De zaak tegen de man diende donderdag in Middelburg.

De man had die dag wat vrienden in Terneuzen bezocht en na enkele biertjes stapte hij op zijn fiets richting huis. In plaats van na de sluizen de voorgeschreven route voor fietsers te nemen, verkoos hij om tegen de verkeersrichting in te rijden, dus aan de linkerzijde van de weg, bestemd voor tegemoetkomend fietsverkeer.

Tussen de brug tussen Sluiskil en Terneuzen reed hij bijna frontaal tegen een tegemoetkomende scooter met alle gevolgen van dien. Beiden kwamen ten val. De bestuurder van die scooter, een destijds 38-jarige man uit Sas van Gent, liep een heup uit de kom en een gebroken schouderblad op en kan nooit meer zijn normale werk verrichten. De bejaarde fietser kwam er met schaafwonden vanaf en werd in bewusteloze toestand naar een ziekenhuis vervoerd.

Tijdens de behandeling van de zaak zei de man uit Sluiskil zich niets meer van het ongeval te kunnen herinneren. De raadsman van de Sluiskillenaar, L. van Hevele, meende dat zijn cliënt van het ongeval moest worden vrijgesproken. Hij stelde dat alles was gebaseerd om de verklaring van het slachtoffer en dat was volgens hem te weinig.

Hooguit kon de bejaarde fietser worden verweten dat hij met drank op met zijn rijwiel met trapondersteuning had gereden. Daarnaast constateerde Van Hevele dat zijn cliënt ook geen rijontzegging kon worden opgelegd omdat volgens hem en fiets met trapondersteuning geen 'motorisch voortbewogen voertuig' was.

Uitspraak 31 januari.

Zie ook:
- 31/12/2011: Frontale aanrijding in Sluiskil


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Frau Senf (19-1-2013 om 09:27)
In artikel 8 WvW lid 1wordt duidelijk beschreven dat ook een fietser niet teveel mag hebben gedronken als bestuurder van een voertuig. Of hier nu trapondersteuning op zit of een hulpmotor aan hangt.... En de betreffende fiets is volgens de WET een fiets, bepaald per 28-8-06 in de WvW mw. de OvJ!
AA (18-1-2013 om 18:40)
Mag ik alle "juristen" er even op wijzen, dat het alcoholpromillage van 0,5 niet alleen geld voor auto's, maar voor alle voertuigen. En of zo'n e-bike nou wel of geen motorvoertuig is, is dus niet relevant. Jullie zijn het toch wel allemaal over eens dat een e-bike óók een voertuig is?
MotoRob (18-1-2013 om 18:03)
Wat mevr. Huiskamp vindt doet niet ter zake, ze kan beter kijken wat de wet hier over zegt, het gaat hier om ons rechtssysteem en niet om wat een officier van justitie er van vindt, dat is haar persoonlijke mening en die kan ze maar beter voor zich houden.
Rm (18-1-2013 om 16:09)
Een fiets met trapondersteuning is zeker geen motorvoertuig. want als je niet trapt kom je geen metervooruit. en volgens mij hoef je bij een motorvoertuig niet te trappen
Helena (18-1-2013 om 12:06)
Wat is er toch mis met ons rechtssysteem!!!!! ik ben zelf in 2010 aangereden en heb hier een handicap aan over gehouden had zelf geen schuld maar de tegen partij neemt niet de verantwoording. ik zou willen zeggen tegen het slachtoffer geef niet op al is het nog zo moeilijk vecht voor je recht!!
Goose (18-1-2013 om 10:34)
Groot gelijk Frau Senf, ik ben die ambtenaren met hun eigen uiterst persoonlijke meningkjes ook al helemaal spuugbeu ! alsof die voorgaat en hun werk waar ze betaald voor krijgen bijzaak is. alsof ze zelf de koningin zijn of zo. het is een schande dat dit gewoon word toegestaan in een vrij land.
Cookie-instellingen beheren