Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Celstraf en boete geëist voor koperdiefstal

Toegevoegd: 21-01-2013, 21.22 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Is justitie, en daarmee Valentino Rossi op 10 april vorig jaar buiten zijn boekje gegaan? En zelfs zo erg dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk zou moeten verklaard? Nou en of, brieste maandag advocaat Martijn van der Want tijdens de behandeling van de zaak tegen een 33-jarige man uit 's Heerenhoek.


De man stond terecht voor veertien diefstallen van koper bij een bedrijf in zijn woonplaats en nog enkele andere feiten, waaronder dus het akkefietje met Valentino Rossi. Geen motorcoureur, maar een politiehond.

Op de bewuste nacht kwam er bij de politie een melding dat er mogelijk een poging tot inbraak op een bedrijventerrein in 's Heerenhoek aan de gang was. Er werd een politiehond ingezet en als een politiehond zijn doelwit ziet en acties onderneemt, is het verstandiger om niets te doen. Niet de man uit 's Heerenhoek, want die verzette zich hevig, liep vijftig bijtwonden op en werd vervolgens in de boeien geslagen. Bij de hond bleek een stuk oor afgesneden en moest worden geopereerd.

De hondenbegeleider gaf met zijn 'kistjes' de 's Heerenhoeker een ferme trap in het kruis voor deze werd afgevoerd. Overigens heette het in juridische termen dat een hond van de regiopolitie was beschadigd en/of vernield. Volgens de instructies die dienen te worden gevolgd mag volgens de raadsman een politiehond niet worden ingezet bij een dergelijk vage omschrijving als 'een mogelijke poging tot'. En als het wel zou mogen, had de hond onder toezicht moeten blijven staan van de geleider, dus aangelijnd. En dat was niet gebeurd.

Regels waren met voeten getreden daarom had de officier van justitie zijn recht om de vernieling of beschadiging van de hond te vervolgen verspeeld. Voor officier van justitie was het eenvoudige zaak. ,,Meneer heeft het allemaal zelf over zich afgeroepen. Als-ie gewoon was blijven staan was er niets gebeurd.

Tegen de man werd een celstraf van vijftien maanden waarvan zeven voorwaardelijk gevorderd. Daarnaast wil de officier dat hij een schadevergoeding van 57.109 euro (de schade die het bedrijf door de koperdiefstallen heeft geleden) betaalt. Zijn 27-jarige maat en plaatsgenoot, die ook betrokken was bij enkele diefstallen hoorde voor zijn aandeel een taakstraf van 180 uur tegen zich eisen.

De uitspraak is op 4 februari.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Francois (25-1-2013 om 16:52)
@GTI, Een hond is voor zijn baasje net een kind een geliefde, als jouw kinderen of geliefden worden mishandelt kan ik mij bepaalde fysiek iets minder verstandige acties best begrijpen. (emotie) En de advocaat heeft blijkbaar een ander boek wat betreft de ambtsinstructie...
GTI (22-1-2013 om 17:10)
Dat de verdachte verschillende keren is gebeten door de hond heeft ie vast aan zichzelf te danken.. Maar dat ie dan vervolgens in zen zak wordt getrapt door een te over ijverige agent gaat toch echt te ver! Ze denken alles te mogen omdat ze agent zijn.. en maar gek vinden dat niemand respect heeft..
John (22-1-2013 om 13:40)
Braaf hondje daar moeten ze er veel meer van inzetten en de kistjes inruilen voor goeie werkschoenen met stalen neus en een tip voor de heren inbrekers blijf aub gewoon lopen anders heeft het hondje niets te doen
Brr (22-1-2013 om 13:22)
Ik zeg eigen schuld, je moet maar niet inbreken,je had nog meer beten moeten hebben van de hond,blijf van ander mans spullen af, en ga niet lopen inbreken.
Sjaak (22-1-2013 om 11:45)
Valentino Rossi is een aanwinst voor de politie Zeeland. Die hond heeft al meerdere malen zijn dienst bewezen. Hij is opgeleid om boeven te vangen. Niet meer en niet minder.
Sjaak (22-1-2013 om 10:59)
Valentino Rossi heeft gewoon goed werk verricht. Hij doet waarvoor hij is opgeleid, boeven vangen !
Cookie-instellingen beheren