Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 23 km

Vrijspraak ongeval zwaar letsel

Toegevoegd: 31-01-2013, 22.26 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Officier van justitie T. Huiskamp had er donderdag graag duidelijkheid over gehad, maar helaas. Géén duidelijkheid of een rijontzegging ook geldt voor een fiets met trapondersteuning.

Twee weken geleden eiste ze tegen een 74-jarige inwoner van Sluiskil een taakstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar tegen hem. De man had zich op 30 december 2011 bij vrienden in Terneuzen tegoed gedaan aan enkele biertjes en was om zijn fiets met trapondersteuning richting huis gereden.


In plaats van het fietspad aan de rechterkant van de weg te nemen bleef hij op het fietspad voor tegemoetkomend verkeer aan de linkerkant van de weg richting Sluiskil fietsen, met alle gevolgen van dien. Tussen Terneuzen en de brug bij Sluiskil botste hij tegen een bromscooter. De bestuurder van die scooter liep zwaar lichamelijk letsel op, en de bejaarde snorfietser belandde bewusteloos in het ziekenhuis, waar hij van de aanrijding vernam.

Omdat technisch onderzoek geen helderheid had verschaft en ook uit verklaringen niet duidelijk kon worden gemaakt wie nu eigenlijk de botsing had veroorzaakt - de scooterberijder of de man uit Sluiskil - restte de rechtbank niets anders dan de bejaarde man van het misdrijf (het veroorzaken van een ongeval met zwaar lichamelijk letsel) vrij te spreken.

En daarmee verviel ook de rijontzegging en kwam de rechtbank dus ook niet toe aan het beantwoorden van de vraag of een rijontzegging ook geldt voor een fiets met trapondersteuning. Wat restte was de overtreding: rijden onder invloed tegen het verkeer in. En dat leverde de snorfietser donderdag een boete van 750 euro op.

Zie ook:

Rechtszaak over ernstig ongeluk (17-01-2013)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Rob (4-2-2013 om 23:21)
Welkom in nederland....als slachtoffer ben je de dupe en verzekering betaalt niks en de overheid laat je in de steek.dus geen inkomen en als je dan voor eigen inkomen zorgt met wat je kan dan springt belasting of justitie op je nek,,,,,dit land is erg ziek met zijn niet kloppende regeltjes.
Mar (3-2-2013 om 10:20)
@Jan: Ik vind dat die man er wel heel erg genadig vanaf komt! En 750 euro veel geld? Dat had hij zelf eerder moeten bedenken! En als ik de scooterrijder was, zou ik een letselschadeadvocaat in de arm nemen!
Kees (3-2-2013 om 09:45)
Blijkbaar was er nog wat meer aan de hand dan dat de man aan de verkeerde kant van het fietspad reed.
Pieter (2-2-2013 om 12:47)
Zwaar schandalig, het slachtoffer is hier weer de dupe van, zware letsels en gevolgen voor de rest van zijn leven en de bejaarde man wordt vrijgesproken, echt te belachelijk voor woorden, maar inderdaad zoals iedereen al zegt, zo zit ons rechtsysteem in elkaar..en bedankt..
D. (2-2-2013 om 10:13)
Een beetje jammer dat hier snorfietser in het artikel gebruikt wordt. Een electrisch ondersteunde fiets heeft geen kenteken en een snorfiets wel. De man is schuldig bevonden aan rijden onder invloed (terecht), dat maakt hem niet per definitie schuld aan het ongeval. Dat moet bewezen kunnen worden. Er zijn geen getuigen, het fietspad is 2 richtingen. Het is woord tegen woord. Technisch onderzoek geeft geen uitsluitsel. Onvoldoende bewijs, of gerede twijfel = vrijspraak.
Harrie (2-2-2013 om 09:42)
Fiets met trapondersteuning wat gerelateerd wordt aan een snorfiets zoals in de tekst is een spartamet, dit is een motorvoertuig. Deze dient voorzien te zijn van een blauw kenteken en verzekerd te zijn. Tevens dien je hiervoor een rijbewijs AM te hebben.
Cookie-instellingen beheren