Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
7 files van totaal 19 km

Open dag in justitiële inrichtingen

Toegevoegd: 18-02-2013, 13.32 uur
Door: Veerle van Iren
MIDDELBURG - Hoe ziet een justitiële instelling er van binnen uit? Hoe is het om er te werken? Om antwoord te geven op deze en andere vragen openen 54 justitiële instellingen zaterdag 20 april hun deuren voor het publiek. Hiervoor moet u zich vooraf inschrijven, dit kan vanaf vandaag tot en met 13 maart op www.dji.nl.


Op de Nationale Open Dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in verschillende soorten instellingen. Het is een unieke kans om kennis te maken met het leven in een justitiële instelling. Er is een beperkt aantal rondleidingsplaatsen beschikbaar. De bewoners van deze instellingen hebben door de rechter om uiteenlopende redenen een vrijheidsbeperkende straf (celstraf) of maatregel gekregen. DJI onderscheidt een aantal instellingen naar doelgroep: de penitentiaire inrichtingen, justitiële jeugdinrichtingen, huizen van bewaring, forensisch psychiatrische centra en detentiecentra.

Medewerkers van DJI laten tijdens de Nationale Open Dag zien wat hun werk precies inhoudt. Elke zogeheten justitiabele heeft een andere benadering nodig: met een jongere ga je anders om dan met een psychiatrisch patiënt. Daarom worden hoge eisen gesteld aan de opleiding en de sociale vaardigheden van het personeel in justitiële instellingen. Naast de standaard controle- en beveiligingswerkzaamheden doen DJI-medewerkers er alles aan om volwassen justitiabelen te stimuleren een vorm van training of opleiding te volgen, zoals een bakkersopleiding of een diploma halen voor houtbewerken.

Bij jongeren richten alle activiteiten zich op hun ontwikkeling. Ook gaan de jongeren naar school. Daar krijgen zij zoveel mogelijk 'onderwijs op maat'. Samen met de justitiabelen werken DJI-medewerkers aan het doorbreken van criminele gedragspatronen. De medewerkers houden zich ook bezig met het leven na detentie, bijvoorbeeld door het helpen bij het regelen van huisvesting, scholing, werk of financiële problemen. Justitiabelen kunnen hun leven buiten de poort een positieve wending geven met de kennis en vaardigheden die zij binnen de muren hebben opgedaan.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vakanite in de bak! (18-2-2013 om 21:28)
Lijkt me wel leuk, haha om eens te kijken daarzo! Kijken hoe relax ze daar leven, bankje tv op de kamer, internet. Af en toe een hoer laten komen! vakantie! alleen je kan niet weg, verder komen ze je eten brengen elke dag uitslapen! schoon water, warmte 1x per week je vrouw..........VAKANTIE!!!!!!!!
Cookie-instellingen beheren