Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Vijfendertig aanhoudingen voor onrustige jaarwisseling

Toegevoegd: 12-03-2006, 12.45 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
KRABBENDIJKE - Vijfendertig inwoners van de gemeente Reimerswaal, vooral uit Krabbendijke, zijn de afgelopen maanden door de politie aangehouden voor vernielingen in Krabbendijke op oudejaarsdag 2005. Ze worden er ook van verdacht de brandweer te hebben bekogeld met bierflessen, toen die een vuurtje in het dorp wilde blussen. Het zal de verdachten duur komen te staan wat zij op oudejaarsdag hebben gedaan. Zij worden aansprakelijk gesteld voor de aangerichte schade die, zoals de gemeente Reimerswaal eerder meldde, 10.000 euro bedraagt. Het herstel van de bestrating kostte nog eens 6500 euro. Op de verdachten, van 15 tot 25 jaar met uitschieters tot 46 jaar, wordt dit allemaal verhaald.


De verdachten hangen ook straffen boven het hoofd. De minderjarigen krijgen vrijwel zeker een alternatieve straf opgelegd waarvoor ze naar bureau Halt moeten. De meerderjarigen moeten voor de rechter verschijnen. Alle verdachten zijn overigens al vrij.

Een grootschalig politieonderzoek heeft tot de aanhoudingen geleid. A. Huisman, burgemeester van Reimerswaal, heeft daar, samen met justitie in Middelburg, flink achteraan gezeten.

Hij nam de problemen in Krabbendijke hoog op, zeker omdat de brandweer het werk bijna onmogelijk werd gemaakt. Behalve de vijfendertig verdachten zijn nog eens ongeveer zestig getuigen gehoord.

De aanpak van de vernielingen in Krabbendijke is vergelijkbaar met die van het jaar daarvoor tijdens oud en nieuw in Wemeldinge. Achttien jongeren zijn toen in een maand tijd door de politie aangehouden. De schade die zij hadden aangericht, werd geschat op 6400 euro. De verdachten hebben dat moeten vergoeden.

Jongerenwerk
De gemeente Kapelle is vervolgens via het jongerenwerk met jongeren in Wemeldinge in overleg getreden, wat ertoe heeft geleid dat jongeren er sinds kort een ontmoetingsplek hebben. Van vernielingen was in Wemeldinge met oud en nieuw 2005 bijna geen sprake.

Wethouder J. de Kunder (CDA, jeugdbeleid) laat weten dat het ook in Reimerswaal de bedoeling is met jongeren te gaan overleggen via onder meer kerken en verenigingen. „We moeten niet alleen optreden“, zegt De Kunder, „maar ook iets positiefs proberen te doen.“

De gemeente wil onder meer overmatig alcoholgebruik aanpakken. Bij de vernielingen tijdens oud en nieuw in Krabbendijke speelde dit volgens de politie ook een rol.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren