Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
28 files van totaal 102 km

GRIP 2 voor gekantelde tankwagen bij Heinkenszand

Toegevoegd: 15-03-2006, 11.01 uur
Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]

HEINKENSZAND – De hulpdiensten zijn vanochtend massaal uitgerukt voor een gekantelde tankwagen met gevaarlijke stoffen op de A58.


De truck, geladen met dimenthyltereftalaat, kantelde even na tien uur op de zuidbaan van de Rijksweg A58. Het ongeval gebeurde ter hoogte van de afrit naar Heinkenszand. De vrachtwagen zou eerst door de geleiderail geschoten waarna de vrachtwagen op een zijkant belandde. Tijdens het kantelen werd ook een personenauto meegenomen. Deze werd afgevoerd door een bergingsbedrijf.

Dimentyhyltereftalaat is een stof die normaal gesproken op ongeveer 140 graden gehouden wordt omdat de stof bij lagere temperaturen begint te stollen. Via mangaten bovenop de tank, die in totaal 25 ton telt, is een hoeveelheid van ongeveer 1 ton weggelopen. Brandweerlieden hebben ter plaatse een grote schuimlaag rond de truck gelegd.

Na het aanbrengen van deze schuimlaag hebben brandweerlieden van het Stadsgewestelijke brandweerkorps Vlissingen/Middelburg de vrachtwagen in splashpakken benaderd. Vervolgens is een onderzoek ingesteld naar de lekkage. Na een uitgebreid onderzoek kon begonnen worden met de bergingswerkzaamheden.

De A58 werd als gevolg van het ongeval in beide richtingen afgesloten. De politie stelde samen met rijkswaterstaat een omleiding in. Verkeer werd geadviseerd om te rijden via de N254 en de A256. De ruime omgeving werd afgezet en de politie moest een boerderij in de omgeving ontruimen.

De hulpdiensten rukten met groot materieel uit naar het ongeluk. Vanuit de Stadsgewestelijke brandweer zijn onder meer de dienstbussen van Oost-Souburg (4512) en Middelburg-Zuid (4513), de tankautospuit 4534 van Arnemuiden en het Middelburgse hulpverleningsvoertuig 4570 zijn uitgerukt.

Vanuit Oost-Souburg en Middelburg zijn gaspakkendragers ter plaatse gegaan. Ambulancepersoneel stond in eerste instantie op enige afstand stand-by, maar moest eerst het onderzoek van de brandweer afwachten voordat men in de buurt van de truck kon komen. Van de medische kant werd ook de Officier Van Dienst Geneeskundig ingezet.

De verbindingen bij het ongeval werden gecoordineerd door de Verbindings/Commandowagen 4292 uit Arnemuiden. De commandohaakarmbak 4290 van de Regionale Brandweer Zeeland is ter plaatse gebracht door middel van het Vlissingse haakarmvoertuig 4561. Verder werden onder meer brandweervoertuigen uit Borssele en Goes ingezet.


Foto's


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren