Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
62 files van totaal 218 km

Celstraf geëist voor dumpen dieselolie

Toegevoegd: 04-04-2013, 19.58 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Een 42-jarige man uit Tholen, die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als de kwade genius die op 23 september 2007 bij Oud-Vossemeer voor een enorme milieuschade zorgde, mag van de officier van justitie voor één jaar achter de tralies, zij het dat daarvan de helft voorwaardelijk is. 

Zijn 30-jarige 'rechterhand' uit Maastricht kwam er met een eis van 200 uur taakstraf plus vier maanden voorwaardelijke celstraf vanaf. Daarnaast zou het duo ook nog ruim twee ton aan schadevergoeding moeten betalen.


De zaak tegen de twee mannen diende gisteren voor de rechtbank in Middelburg. Op de bewuste dag bleek dat op drieplekken bij Oud-Vossemeer, de Krabbenkreeweg en de Hollaerweg ruim vierduizend liter vervuilde dieselolie uit de schaapvaart op de weg, in de berm en in een sloot was gedumpt. De vijf bijbehorende vaten lagen erbij.

Een uitzending van 'Opsporing verzocht' zorgde voor de nodige tips en uiteindelijk bekenden de twee mannen voor die vervuiling verantwoordelijk te zijn. In een loods van de man uit Tholen stonden vijf vaten met dieselolie die oorspronkelijk verkocht zouden worden. De kwaliteit daarvan was echter zo belabberd en smerig, dat de Tholenaar besloot naar een familielid in Amsterdam te brengen. De vaten werden op een aanhanger geplaatst en nog maar net onderweg kwam ze er achter dat de lading te zwaar was. En 'dus' werd de lading op drie plekken bij Oud-Vossemeer gedumpt en lieten de vervuilde olie vrijelijk het polderland inlopen. 

Mede door snel optreden van onder meer het Waterschap kon worden voorkomen dat de troep in het grondwater terechtkwam. De vervuilde grond werd afgegraven en 250 kubieke meter grond werd afgevoerd. Het kostte drie dagen om alles weer schoon te maken. Alles bij elkaar kostte de schoonmaakactie ruim twee ton.

Het is echter nog maar de vraag of de twee mannen dat bedrag ook ooit zullen kunnen betalen. De officier van justitie had daar in ieder geval een hard hoofd in: ,,De vervuiler betaalt, maar bij deze twee valt niets te halen. Het zal er wel op uitdraaien dat de gemeenschap dat gaat betalen. De belastingbetaler dus.''

De uitspraak is over twee weken.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Andre (5-4-2013 om 17:19)
Inderdaad alles afpakken en gewoon werk laten verrichten zoals smerig spul opruimen,tegen minium loon. Niet in de bajes,want dat kost een klein €500 pp.per dag.Dan gaat het de gemeenschap nog meer kosten.
Ikke (5-4-2013 om 11:54)
Er valt genoeg te halen bij 1 van de 2 zodat de gemeenschap niet hoeft te betalen. Mooi huis, loodsen en veel bedrijfsgoederen. Dus plukken, wie zijn gat brand moet op de blaren zitten.
Henri (5-4-2013 om 11:33)
Hoezo belastingbetaler weer ??? %#$@& man !! Ik ben 13 jaar geleden gepakt voor zogenaamde autohandel zwart en de belasting schatte dat ik 84.000 gulden terug moest betalen..Ik had dat NOOIT verdiend maar kon het niet bewijzen..Nu 2013 betaal ik nog steeds per maand !! Waarom hun niet ???
Wim (5-4-2013 om 07:20)
Niet verkeerd dan dat je met een half jaartje cel 2 ton kan verdienen!! En waarom de gemeenschap betalen?? ik zie dat mijnheer een loods heeft!? afpakken die handel en plukken die vent tot op het bot toe!!
GL te S (4-4-2013 om 22:51)
Laten betalen die mannen of anders hun hele leven lang een mini minimum loon over laten houden van wat ze verdienen!
Renata (4-4-2013 om 22:22)
Mooie eis van de officier. Ben benieuwd of er een fatsoenlijke rechter zit die in ziet wat voor een a-sociaal delict dit is En dan zijn er mensen die durven zeiken over wat het zoeken naar een duiker kost, vreemd toch dat je ze hier niet over hoort.....
Cookie-instellingen beheren