Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Celstraf voor dumpen dieselolie

Toegevoegd: 18-04-2013, 20.14 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft donderdag een 42-jarige Tholenaar na een eis van één jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk een celstraf van tien maanden waarvan vier voorwaardelijk opgelegd. Een lagere straf, omdat de rechtbank liet meespelen dat de 'redelijke termijn' was overschreden, iets waar de officier van justitie in haar eis geen rekening mee had gehouden.
 
Zijn 30-jarige ex-werknemer kreeg een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur en toezicht door de reclassering. Tegen hem was 200 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden gevorderd. De schadeclaim van ruim twee ton die de provincie en het waterschap van ruim twee ton hadden ingediend moeten ze via een civiele procedure bij de twee zien te innen. De claim is volgens de rechtbank te ingewikkeld om in een strafrechtprocedure te worden behandeld. Immers: de bedragen veranderden per deskundigenonderzoek en dan is het dus niet meer 'eenvoudig'.


Het duo wordt verantwoordelijk gehouden voor het dumpen van meer dan vierduizend liter vervuilde dieselolie bij de Krabbenkreekweg en de Hollaerweg bij Oud-Vossemeer. Op 23 september 2007, op het terrein van de Tholenaar stonden vijf vaten met die vervuilde olie en die moesten weg. Ze zouden naar Amsterdam worden gebracht. De lading bleek te zwaar en dus besloot de Tholenaar, geassisteerd door zijn 'rechterhand' de dieselolie onderweg maar ergens te dumpen.

Bij een carpool aan de Krabbenkreegweg lieten ze twee vaten leeglopen en een stukje verder troffen de andere vaten eenzelfde lot. De vaten lieten ze achter. En zo stroomde er meer dan vierduizend vervuilde dieselolie uit de scheepvaart op de weg, in de berm en in de sloot.

De vervuilde grond werd tot een diepte van bijna twee meter afgegraven en 250 kubieke meter grond werd afgevoerd. Of de twee ooit nog iets van die twee ton zullen betalen wordt hoogst twijfelachtig geacht.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Shortstuff (19-4-2013 om 18:16)
Gewoon gelijk millieu/gevaarlijke stoffen vergunning van dat bedrijf intrekken. want ze zijn duidelijk niet in staat verantwoordelijk te handelen, en dat is de primaire basis voor een dergelijke vergunning.
Renata (18-4-2013 om 22:47)
'De redelijke termijn overschreden', lijkt wel alsof de rechtbank er alleen maar is ter bescherming van de criminelen. V.w.b. de schadeclaim.... jee, stel je voor het is moeilijk en met moet nadenken.
Cookie-instellingen beheren