Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
7 files van totaal 26 km

Zeeuw verdacht van witwassen

Toegevoegd: 25-05-2013, 09.47 uur
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - Een Terneuzenaar is vrijdag aangehouden in het kader van een grootschalig onderzoek naar het witwassen van crimineel geld. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekend gemaakt.

Er is beslag gelegd op 80 woningen en bedrijfspanden in Nederland, België, Spanje en Duitsland. Ook is beslag gelegd op de luxe inboedel van de woningen van drie verdachten in Terneuzen, Best en Geldrop. Verder is beslag gelegd op meer dan 100 bankrekeningen en een twintigtal personenauto's.


De politie zocht bij zes bedrijven in Eindhoven en Best naar computers, financiële administratie, waaronder bankrekeningen, jaarrekeningen, correspondentie, leenovereenkomsten, salarisadministratie en andere zakelijke bescheiden.

De hoofdverdachte is een 32-jarige man uit Geldrop. Hij heeft volgens het OM vermoedelijk geld verdiend met de handel in softdrugs. Het vermoeden bestaat dat de opbrengsten zijn gebruikt voor investeringen in vastgoed en illegale gokactiviteiten.

De hoofdverdachte en diens 34-jarige broer zijn aandeelhouder van verschillende Nederlandse bedrijven waarin ruim 40 onroerende zaken zijn ingebracht. Daaronder vallen ook kapitale villa's. Hoe deze onroerend goed portefeuille is gefinancierd en of dit met legale inkomsten is gebeurd, wordt nu uitgezocht.

Op een groot deel van het onroerend goed rust een hypotheek. Volgens het OM is het onduidelijk welke zekerheden daar tegenover staan. In Spanje bezitten de broers appartementen, dure vaar- en voertuigen en een luxueuze villa in aanbouw. Het gaat om onroerend goed met een waarde van meer dan 10 miljoen euro.

Uit het onderzoek, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de Kansspelautoriteit (Ksa), is naar voren gekomen dat de broers en de 34-jarige Terneuzense medeverdachte zich bezig houden met het aanbieden van online kansspelen. Als gevolg van het onderzoek zijn vrijdag zeven goksites buiten gebruik gesteld. De goksites werden maandelijks door ongeveer 85.000 spelers bezocht. De jaaromzet loopt op tot enkele tientallen miljoenen euro's.

Door de verdachten is een groot aantal BV's opgericht. Hierdoor zijn de geldstromen voorzien van moeilijk te doorgronden constructies. Het onderzoek staat onder leiding van officieren van justitie van het Landelijk Parket en het Functioneel Parket en is nog in volle gang. Aan de actie is deelgenomen door ongeveer 150 opsporingsambtenaren.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jeroen (26-5-2013 om 15:57)
In nederland mogen alleen de overheid en de Oostblokkers fraude en wit wassen plegen.
Cookie-instellingen beheren