Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Overheid gaat strijd aan met diefstallen

Toegevoegd: 18-09-2013, 10.38 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie gaat samen met gemeenten tips geven om het aantal diefstallen van scooters, bromfietsen en snorfietsen tegen te gaan. Aanleiding is de enorme stijging van het aantal van zulke diefstallen.


Maandelijks verdwijnen op Walcheren namelijk tientallen scooters en bromfietsen. Die worden gestolen en vaak nog binnen een dag worden verkocht, versleuteld of verplaatst. Vaak zelfs naar de andere kant van het land.

In 2012 werden op Walcheren 184 gemotoriseerde tweewielers gestolen. Ten opzichte van 2010 en 2011 was dat een stijging van maar liefst 79%. Bovendien lag het totaal aantal van dit soort diefstallen in de gehele provincie op 257. Zo'n 70 procent van alle diefstallen vond dus plaats in de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen.

Om de stijging een halt toe te roepen heeft de politie samen met de gemeenten een analyse gemaakt om te achterhalen waar en hoe de diefstallen met name plaatsvonden. Hieruit kwam naar voren dat het merendeel van de gestolen voertuigen niet of enkel met een stuurslot op slot stonden. Ze werden voornamelijk weggenomen vanaf de openbare weg en om het huis.

De overheid wil nu de diefstallen tegengaan en de pakkans van de daders vergroten. Zo zal er actief gecontroleerd worden op framenummers en plaatsen waar veel gesleuteld wordt aan scooters en bromfietsen. Op die manier wil de politie vast stellen of er sprake is van het omkatten (ombouwen) van gestolen voertuigen.

Naast de inzet gericht op opsporing of het vergroten van de pakkans kunnen ook eigenaren hun steentje bijdragen om de kans op slachtofferschap te verkleinen. Het grootste deel van de gestolen voertuigen stond met het stuurslot op slot. Deze sloten blijken erg makkelijk open te breken.

Het is daarom raadzaam om altijd een ketting of beugelslot te gebruiken. Bevestig deze aan een vast punt, bijvoorbeeld een lantarenpaal. Dit maakt de drempel voor de dief een stuk hoger. "Hoe meer moeite hij moet doen om het voertuig te stelen, hoe eerder hij aan dit voertuig voorbij gaat", zo laten de initiatiefnemers weten.

Tips: Hoe voorkom je dat je scooter gestolen wordt?

1. Zet je scooter altijd vast
Doe dat aan een lantarenpaal, boom of een ander stevig en groot object. Waarom is een slot om het wiel niet genoeg? Scooters worden voornamelijk gestolen door het achterwiel op te tillen en simpelweg naar een steegje te rijden of een plek waar de scooter verder behandeld kan worden om mee genomen te worden.

2. Zet je scooter niet in een steegje of op een plek waar niemand hem ziet
Waarom zou ik mijn scooter niet in een steegje zetten waar de dief hem ook minder snel zal zien? In een steegje heeft de dief de tijd om ongezien de startkabels te verbinden of om te leiden. Als een dief ergens een hekel aan heeft, is het uiteraard wel 'gezien worden' en dus moet je ervoor zorgen dat je scooter op een drukke plek in het openbaar staat.

3. Gebruik een ringslot, schijfrem slot en zet je scooter altijd op het stuurslot
Waarom zou een 'dief' last hebben van sloten? Het stuurslot zorgt ervoor dat een dief het achterwiel op kan tillen, maar eigenlijk alleen in bochten vooruit komt. Je stuur staat in stuurslot namelijk scheef! Maar let op, het is niet voldoende om het stuurslot te gebruiken aangezien ze dit weten te forceren.

Een slot om je achterwiel en het liefst om een vaststaand object zorgt er echt voor dat de scooter niet zo maar weggereden kan worden. Maar als je scooter duur genoeg is, zullen ze een betonschaar of slijptol meenemen. Zet dan een schijfremslot op je schijfrem. Deze sloten zijn van dik materiaal en zorgen voor veel extra werk, waardoor de scooter veel minder interessant is om te stelen.

4. Gebruik de haak op je frame om de scooter vast te zetten
Een wiel kun je er namelijk redelijk snel vanaf schroeven Waarom is de haak op me scooter beter als aan het wiel? Het wiel is snel te verwijderen, aan de voorzijde met twee bouten en aan de achterzijde met vijf bouten. Veel scooters hebben een haak op het frame bij het achterwiel. Die haak is van stevig materiaal en is niet zomaar van je scooter af te schroeven. Bij brommers en schakelbrommers kun je een kettingslot plaatsen om een object en het frame.

5. Zet je scooter thuis in de schuur of achter een hek dat op slot kan
Waarom niet voor de deur waar ik hem kan zien? Je kijkt even niet uit je raam (90% van de dag) en de crimineel doet dit wel, hij kijkt of het rustig is op straat en of er niemand voor het raam staat en rijdt de brommer of scooter weg.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kees (19-9-2013 om 11:18)
@ annet... Vind ik leuk;) On topic: het zijn goede tips, al liggen ze erg voor de hand. Hopelijk werkt het!
Annet (19-9-2013 om 07:27)
Als 70% van de Walcherse diefstallen gepleegd worden in de gemeente Middelburg, Vlissingen en Veere, in welke gemeenten wordt dan de overige 30% gepleegd?
Bram (19-9-2013 om 02:08)
Het gaat hier alleen nog maar over scooters. Wat doen we met allerlei andere zaken dan? Inbraak, ach niet zo erg, mishandeling? ach ook niet de moeite! 'k Denk dat de enigste optie die overblijft is dat criminelen behoorlijk gestraft worden. En niet met een taakstrafje maar met een werkelijke straf.
Bram (19-9-2013 om 01:02)
Door de huidige wetgeving is het stelen van een brommer (of iets anders) interessant genoeg om dit te doen.Ben het dan ook met Harry en Piet eens dat straffen hoger moeten. Je moet volledig de zeik ingaan als je gepakt wordt. Helaas is dat nu niet zo, want je loopt 's middags gewoon weer op straat.
NO2 (18-9-2013 om 22:31)
Ik zat net nog het NOS TV journaal te kijken met een rapportage over hoe naief nederland is en dat dat gedrag juist hordes met criminelen aantrekt. en dan lees ik hier dat het merendeel alleen maar een stuurslotje gebruikt ? denk zelf maar na wat ik daar van moet denken !
RFM (18-9-2013 om 21:16)
Harry, kijk naar landen waar er al zwaar gestraft word. Minder misdrijven is zeker niet het resultaat.
Cookie-instellingen beheren