Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 8 km

BOB-actie voor jonge bestuurders

Toegevoegd: 04-12-2013, 17.47 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG – Vanaf zaterdag worden jonge Zeeuwse weggebruikers extra gewezen op de gevaren van alcohol in het verkeer. Onderzoek toonde in 2012 aan dat op zaterdagavonden in onze provincie 28% van de automobilisten onder de 25 jaar een alcoholpromillage had van boven de 0,05%. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) wil dat percentage naar beneden brengen.


Zaterdag wordt het startsein gegeven voor de campagne 'BOB, dat zit wel snor!’. Jongeren die met de auto uitgaan worden bij aankomst op het parkeerterrein aangesproken om de BOB-afspraak te maken en elkaar daar ook aan te houden.

Tijdens de actie gaan medewerkers van TeamAlert, leeftijdsgenoten van de doelgroep, het gesprek aan met jongeren. Ze vragen de jongeren of er een BOB geregeld is. Als de jongeren beloven dat de aangewezen BOB 100% nuchter blijft, dan mogen zij als beloning en bekrachtiging van de afspraak op de foto achter een bord in BOB-setting.

Op dit fotobord staat een afbeelding van een auto met gaten om de hoofden doorheen te steken. De BOB neemt een prominente plek in op de foto en krijgt als bezegeling een chauffeurssnor opgeplakt. Boven het bord staat de slogan: “Onze BOB heeft 0% op, dat zit wel snor!”. De vrienden krijgen een speciale button met daarop de tekst ‘BOB Buddy’, waarmee ze laten zien dat ze nagedacht hebben over het veilig thuiskomen. De gemaakte foto’s zijn naderhand op de website van TeamAlert te vinden.

Algemene campagne
Van medio december 2013 t/m carnaval 2014 wordt landelijk en ook in Zeeland de BOB-campagne gevoerd, gericht op alle autobestuurders. De boodschap van deze massamediale campagne is “BOB ook als je op visite gaat”. Veel mensen maken tijdens het uitgaan wel een BOB-afspraak, maar doen dit niet bij het bezoeken van familie en vrienden.

Vaak begint zo'n bezoek met het gebruikelijke kopje koffie of thee en wordt er later overgeschakeld op alcoholhoudende drankjes. Natuurlijk is het ook dan belangrijk dat er tijdig een duidelijke afspraak gemaakt wordt wie als BOB terug rijdt en dus alcoholvrij blijft.

In het Zeeuwse verkeer vallen er volgens het ROVZ jaarlijks 40 tot 45 alcoholgerelateerde doden en ziekenhuisgewonden. "Alcohol zorgt ervoor dat je slechter ziet. Rood licht wordt minder duidelijk en het blikveld wordt kleiner (tunnelzicht). Je gaat ook trager reageren. Door alcohol denk je vaak dat je alles perfect onder controle hebt, terwijl dat in werkelijkheid juist niet zo is. In het verkeer zijn dat soort beperkingen levensgevaarlijk", aldus de organisatie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marleen (4-12-2013 om 18:03)
Nou die oudjes die naar de kaarting gaan en zich klem zuipen aan de borrels vergeet die ook niet he zo zijn er meer dan genoeg dus hou die ook effen aan
Cookie-instellingen beheren