Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

OM treedt streng op rond jaarwisseling

Toegevoegd: 17-12-2013, 11.36 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) Zeeland-West-Brabant zal snel en streng optreden tegen veroorzakers van ongeregeldheden tijdens de komende jaarwisseling. Dat is vandaag bekend gemaakt.


Er staan rechtszittingen voor raddraaiers gepland op 7 en 8 januari 2014. Het OM zal hogere geldboetes en langere taakstraffen en gevangenisstraffen eisen voor geweld gepleegd tijdens oud en nieuw.

Om snel en efficiënt te kunnen reageren op strafbare feiten worden zo veel mogelijk zaken meteen beoordeeld. Verdachten van bijvoorbeeld belediging van politieagent, die voor de rechter moeten worden gebracht, worden gepland op de politierechterzitting van 7 januari 2014 in Middelburg en Breda.

Is er aanleiding voor de officier van justitie om de verdachte vast te laten zitten tot de zitting, bijvoorbeeld bij brandstichting en openlijke geweldpleging zal de snelrechter in beide zittingsplaatsen zich over de zaak buigen op 8 januari 2014.

Strafbare feiten zoals belediging of mishandeling van een werknemer met een publieke taak worden extra zwaar aangepakt. Ook zal daar waar mogelijk schade van bijvoorbeeld vernielingen worden verhaald op de veroorzaker, het liefst meteen via een pinautomaat op het bureau.

Het OM wil met de snelle aanpak duidelijk maken dat geweld en vernielingen tijdens oud en nieuw niet horen bij een feestelijk begin van een nieuw jaar. De strenge aanpak van afgelopen jaarwisselingen wordt voortgezet. Dat betekent meteen een strafvoorstel van het OM of binnen een week voor de rechter.

Het OM eist in strafzaken die oud en nieuw gerelateerd zijn hogere straffen. De eis ligt 75 procent hoger dan anders. Als het gaat om geweld tegen mensen met een publieke taak, dan ligt de strafeis zelfs 200 procent hoger, (effectief 275% hoger). Het OM: "Zij zorgen immers voor de veiligheid van een ieder tijdens oud en nieuw en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Vind je het nodig een agent te beledigen, dan kosten deze woorden je 700 euro. Openbare dronkenschap is ook ontnuchterend voor je portemonnee: 350 euro."

Het OM wil het signaal afgeven dat geweld tijdens de jaarwisseling hard wordt aangepakt. "We hebben van tevoren uitdrukkelijk gecommuniceerd dat het nu eens afgelopen moet zijn met dat geweld tijdens de jaarwisseling, als je dan toch de fout in gaat, dan wordt daar zwaar aan getild", aldus de hoofdofficier van justitie Hillenaar.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marco (19-12-2013 om 20:30)
Inderdaad Sjors, doe je iets wat hun horen te doen belanden jullie in de bak, klopt niet echt he, willen ze nou wel of geen hulp van de burgers? Veel burgers moeten staan kijken hoe de dader wegloop omdat wij niet met onze manier mag aanpakken terwijl ze zelf wel met kleine stoute dingen hard doen.
Sjors (18-12-2013 om 23:43)
Eindelijk hoop ik hier op, aangezien ze jaren niet op mijn meldingen reageren van vuurbommen overlast rond de jaarwisseling, hoef ik die gasten niet meer zelf met wat vrienden aan te pakken, zodat we ieder jaar bij oud en nieuw weer vast zitten
Recht en Krom (18-12-2013 om 19:59)
Het OM wil het, en dan geeft de rechter zoals gewoonlijk een fractie van de strafeis. 10.000,00 euro straatmeubulair opgeblazen ? zeker 20 uur taakstraf/theekransje. minstens ! hou toch op, het OM maakt zichzelf gewoon belachelijk met dit soort gefrustreerde uitingen HAHAHA ! wie gelooft het nog ?
Middelburger (18-12-2013 om 19:33)
@ Vlissinger,dat is wel een goeie, dit kost ons weer geld en de crimi's gratis onderdak, nee, dan moet je op je briefje voor je uitkering eens wat vergeten, gelijk 3 maanden nul komma nul inkomen, nog geen droog brood of water. maar dat vind de politiek wel evenredige straffen, blijkbaar.
Leo (18-12-2013 om 19:26)
De enigste manier om dit een groot deel de kop in te drukken,is de raddraaiers en degenen die de hulpverleners belagen,oppakken en niet de cel in,nee,we hebben hier genoeg schuilkelders in het land.hun eigen eten laten bereiden en de zaak zelf schoonmaken.Kost veeeel minder !!!!!!
Vlissinger (18-12-2013 om 16:09)
Je moet ze niet achter de tralies zetten , dat kost ons geld , je moet ze in de portemonee pakken dan denken ze wel na
Cookie-instellingen beheren