Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
47 files van totaal 171 km

Alcoholcontroles: Weinig overtredingen

Toegevoegd: 02-01-2014, 13.02 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De politie heeft gisteren in Zeeuws-Vlaanderen honderden mensen onderworpen aan een blaastest. Van de 500 gecontroleerde weggebruikers hadden er maar twee te veel alcohol op.


De controle was door de verkeerspolitie georganiseerd en richte zich met name op mensen die hun nieuwjaarswensen persoonlijk wilden gaan overbrengen. Een dergelijke controle wordt in onze provincie elk jaar georganiseerd en telkens wordt deze in een ander gebied gehouden.
 
De controles vonden 's middags en 's avonds plaats in Hulst, IJzendijke, Sas van Gent en Terneuzen. In IJzendijke werden 76 blaastesten afgenomen. In Sas van Gent ging het om 83 tests. Niemand had hier te veel gedronken. Ook via de 142 in Terneuzen afgenomen blaastesten werden geen overtreders ontdekt.

In Hulst was het wel raak. Bij een controle op de Stationsweg moesten 79 weggebruikers blazen. Bij twee bestuurders gaf het selectieapparaat een A-indicatie, een teken dat er vermoedelijk te veel alcohol is genuttigd.

Een 51-jarige man uit Antwerpen bleef bij de uitgebreide ademanalyse met 215 ugl net onder de grens van 220 ugl. De tweede bestuurder, een 24-jarige man uit Gent, had minder geluk en blies 380 ugl. Hij kreeg een schikkingsvoorstel van 507 euro. Hij rekende het bedrag ter plaatse af.

Bij een andere controlelocatie in Hulst 'blies' een 47-jarige inwoner uit die plaats ook een A. Dit gebeurde op de Zoutestraat waar in totaal nog eens 144 blaastesten werden afgenomen. Deze man blies op het politiebureau een waarde van 540 ugl.

De Hulstenaar kreeg een schikkingsvoorstel van 757 euro maar hij heeft niet betaald. Er wordt daarom tegen de Hulstenaar proces-verbaal opgemaakt. Ook moet hij de speciale cursus educatieve maatregel alcohol volgen.

Regels rijden onder invloed

Het is verboden om een voertuig te besturen als het alcoholgehalte in het bloed meer dan 220 ugl bedraagt (circa 2 glazen), maar het is uiteraard het beste om nuchter achter het stuur te zitten.

Wie aan de kant wordt gezet voor een alcoholcontrole, is verplicht om daaraan mee te werken. Wie weigert, mag meteen zijn rijbewijs inleveren. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete tot enkele jaren gevangenisstraf.

Ook kan een rijverbod opgelegd worden en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar (10 jaar bij recidive). Voor beginnend bestuurders gelden strengere regels. Deze automobilisten mogen al bij 88 Ugl niet meer achter het stuur kruipen.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Dhr (12-1-2014 om 09:27)
Een Belg die in Nederland 160υg/l te veel blaast krijgt een schikking van 507,- Euro, een Nederlander die in Nederland 320υg/l te veel blaast krijgt een schikking van 757,- Euro. Dit betekend dat, of de Belg 128,50 E te veel heeft betaald, of de Nederlander 257,- te weinig had moeten betalen, of hoe groter de overtreding hoe lager de straf wordt / υg/l te veel, want discrimineren doet de Nederlandse politie immers niet.
Fietser (4-1-2014 om 09:16)
Ik kwam langs de controle in Sas en toen ik even daarna terug fietste was er niets meer te zien, dit was rond 17u. In België echter is men geschrokken van de aantallen dronken automobilisten, die was betrekkelijk hoger dan anders. Dus niet gek, dat het hier ook de Belgen waren. Maar daar is de mentaliteit anders dan hier.
Kevin (4-1-2014 om 02:36)
Mooi dat er zoveel mensen zijn die nuchter achter het stuur kruipen. Wel opvallend dat het weer 2 belgen zijn die met teveel drank op worden gepakt...
Vlissinger (3-1-2014 om 11:45)
Nou Marleen, we begrijpen meteen wat je bedoelt! Misschien moet je even leren schrijven met interpunctie. En achteraf de tekst nog even lezen om te kijken voor spelfouten? Willem, de regels voor alcohol gebruik zijn enorm laag, 2 bier drinken is al te veel, noem je dat "zuipen"? dat valt best mee.
Marleen (2-1-2014 om 19:03)
Hallo zo controle moet in svoands doen of in de nacht niet in dem iddag en als het beetje koud word naar huis gaan zoals ze in sas deden en ik vind alcohol contole goede zaak word je gepakt dan rijbewijs kwijt da vind ik denk voor je drink
Willem (2-1-2014 om 17:06)
Ik kan niet begrijpen waarom mensen met die dagen zo veel moeten zuipen. Lust zelf ook graag een biertje, maar wat heeft het voor zin? Drink en geniet er van, niet omdat het moet, en neem dan zeker geen deel aan het verkeer, ik snap het niet.
Cookie-instellingen beheren