Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie: 'Verlichtingscontroles succesvol'

Toegevoegd: 02-02-2014, 14.16 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De verlichtingscontroles die de laatste tijd op Walcheren zijn gehouden werpen hun vruchten af. Dat zegt de politie. "De afgelopen tijd controleerden we fietsers en bromfietsers. In de controleperiode zijn in deze groep geen ernstige gewonden gevallen in het verkeer."

Van oktober vorig jaar tot en met januari dit jaar heeft de politie in samenwerking met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (
ROVZ) op Walcheren diverse controles gehouden. Zowel in de vroege ochtenduren als 's avonds en 's nachts is gekeken of men met goede verlichting de weg was opgegegaan.

In totaal zijn er binnen de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen in genoemde controleperiode 297 processen-verbaal uitgeschreven vanwege ondeugdelijke of kapotte verlichting. Scholieren met defecte verlichting hebben een verlichtingsset uitgereikt gekregen van het ROVZ.

In de controleperiode zijn op Walcheren geen (brom)fietser ernstig gewond geraakt doordat zijn niet goed zichtbaar waren voor het overige verkeer. "De controles hebben in die zin dus effect gehad", zo laat de politie weten.

Een kwart van alle ongelukken met fietsers gebeurt volgens de politie in de duisternis. Landelijk zijn ieder jaar zo'n 10.000 fietsers betrokken bij een tweezijdig ongeval in het donker, meestal met een auto als andere partij.

"Ruim vijfhonderd fietsers raken hierbij per jaar zwaar gewond en zo'n veertig slachtoffers overleven het niet. Uit onderzoek is gebleken dat ruim de helft van de fietsers in het donker zonder licht rijdt. Als één procent van de fietsers die nu zonder licht rijdt z'n licht ontsteekt, scheelt dit elk jaar zo'n tien ernstige slachtoffers", zo meldt de politie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Koos (3-2-2014 om 15:07)
Prima actie. Maar als de politie dan toch zo driftig aan het bekeuren is, moeten ze wel de hele groep een bekeuring geven, en niet 1 van de 3 zonder licht, zoals mij laatst overkwam. Dat ruikt naar willekeur.
willem76 (3-2-2014 om 04:28)
natuurlijk is het prima dat oom agent de verlichting controleerd. toch kom ik nog heel veel fietsers tegen zonder enig licht zonder reflector en in donkere kleding. pas als je er bijna boven op zit zijn ze zichtbaar tenzij je toevallig niet verblind wordt door tegenliggers. nu nog het met 3--4 naast elkaar rijden aanpakken en een stevige boete voor bellen op de fiets want opletten waar ze rijden? vergeet het maar.
Ad. (3-2-2014 om 00:19)
Dat er word gecontroleerd op de verlichting van fietsers en dan met name scholieren is heel goed maar als er tijdens die controle een hele groep trimmers op een racefiets voorbij rijd valt dat aan die scholieren niet uit te leggen want zo,n racefiets heeft helemaal niks zoals : een achterlicht ,koplamp,reflectors,een bel.en dat mag wel de politie doet er in ieder geval niks aan. Misschien is het een goeie tip om op een racefiets naar school te gaan.
niels (2-2-2014 om 20:54)
Als ik voor iedere fietser die ik tegenkom zonder licht een euro zou krijgen, was ik nu al bijna miljonair geweest. En dan nog met de telefoon bezig tijdens het fietsen (dat is het enigste licht wat je dan ziet) geen hand uit steken en met allemachtig grote oorkleppen op voorbij fietsen. het wordt tijd dat de diplomatieke onschendbaarheid van de fietser wordt ingetrokken. In de auto met je telefoon bezig zijn kost klauwen met geld, en op de fiets is er niks aan de hand. Klopt niet!!!!!! ik zeg: kei hard optreden daartegen. niet alleen de automobilisten pakken, pak de fietsers eens aan.
cath (2-2-2014 om 16:41)
auto,s die moeten gecontroleerd worden als je van Terneuzen naar cazand rijdt kom je vaak tientallen auto,s tegen met een koplamp nu kan dat wel eens gebeuren maar zo veel en koplampen die te hoog zijn afgesteld dubbele lampen je wordt er door verblind vooral op wegen waar het heel donker is politie kijk daar eens naar is nog gevaarlijker dan fietsen
Henk (2-2-2014 om 16:16)
En desondanks primair de automobilist aansprakelijk stellen bij een ongeval ! Het fietsersgedrag rijst de pan uit: zonder licht; met drie of meer naast elkaar rijden; geen hand uit steken bij afslaan; zitten twitteren met oortjes in enz. enz. Tijd om een inhaalslag fietsopvoedkunde te starten, waarbij fikse bekeuringen waarschijnlijk wel zullen helpen !
Cookie-instellingen beheren