Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

NVWA blokkeert 47 ton mosselen Yerseke

Toegevoegd: 06-02-2014, 16.04 uur
Door: Roland de Jong

YERSEKE - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een partij van van ruim 47 ton vacuümverpakte mosselen van een mosselhandelaar in Yerseke geblokkeerd. Ook is de administratie in beslag genomen en zijn betrokkenen verhoord.

Volgens de NVWA is de partij geblokkeerd omdat de herkomst van deze mosselen niet met zekerheid kan worden vastgesteld. Recentelijk was van deze partij een beperkte hoeveelheid uitgeleverd naar Ierland en die wordt ook teruggehaald.


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft in november vorig jaar ook al maatregelen bij deze mosselhandelaar genomen. Aanleiding hiervoor waren meldingen uit Engeland dat mensen ziek waren geworden na het eten van mosselen die besmet waren met biotoxines.

Het betrof Ierse mosselen die door het bedrijf in Yerseke geleverd waren. Het bedrijf wist hiervan maar had verzuimd dit tijdig te melden bij de NVWA. De NVWA heeft destijds de nog aanwezige mosselen geblokkeerd en het bedrijf opdracht gegeven voor een recall. De NVWA heeft hierover toen ook een veiligheidswaarschuwing uitgedaan.


Op 20 december ontving de autoriteit opnieuw meldingen, ditmaal uit Zwitserland, dat ook daar mensen ziek waren geworden na het eten van mosselen. Volgens de melding zou het gaan om Deense mosselen die door het bedrijf in Yerseke geleverd waren.

Onderzoek van de NVWA toonde echter aan dat het om dezelfde Ierse mosselen ging die voordat de partij door de NVWA geblokkeerd was geleverd waren aan een bedrijf in Zwitserland. Het bedrijf in Yerseke had dit niet aan de NVWA gemeld en deze levering was ook niet in de aangeleverde traceringsgegevens terug te vinden.


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit neemt bestuursrechtelijke maatregelen tegen het bedrijf om ervoor te zorgen dat de geblokkeerde mosselen niet alsnog in de handel worden gebracht. Daarnaast wordt door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA een strafrechtelijk onderzoek verricht onder leiding van het Functioneel Parket. In het kader van dit onderzoek is administratie in beslag genomen en hebben verhoren plaatsgevonden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
kotsmisselijk (6-2-2014 om 16:52)
maar 1 oplossing, bedrijf sluiten en bezittingen verbeurd verklaren en verpatsen aan wie het wil hebben en het geld in de staatskas storten. of een staatsbedrijf van maken net als bij malafide banken. verder de slachtoffers inlichten, dan kunnen die een schadeclaim indienen bij de verantwoordelijke directeur als prive persoon. geen medelijden voor bioterroristen.
jaapkallewaard (6-2-2014 om 16:22)
wanneer zijn het zeeuwse mosselen die we hier voor goudgeld moeten kopen
Cookie-instellingen beheren