Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
11 files van totaal 32 km

Investering onderzoek veiligheidscentrum

Toegevoegd: 27-02-2014, 16.32 uur
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - De provincie Zeeland en de gemeente Terneuzen gaan samen 75.000 euro investeren in een onderzoek naar de haalbaarheid van een internationaal centrum voor veiligheid in de Zeeuws-Vlaamse kanaalzone.

In het centrum zouden kennis en praktijk op het gebied van trainen, testen en oefenen moeten samenkomen. Dit moet bijdragen aan het verbeteren van processen en technieken zodat de hulpverlening bij calamiteiten op een hoger niveau kan worden gebracht. Het centrum zou zich moeten gaan richten op de chemische procesindustrie, ondergrondse infrastructuur en de maritieme sector.

In de Zeeuws-Vlaamse kanaalzone is veiligheid een belangrijk item. Door de aanwezigheid van havens en procesindustrie hebben overheid en bedrijfsleven in de loop der jaren veel kennis opgebouwd op dit gebied. Een factor van belang hierbij is het water, waar sleep- en bergingsdiensten van veiligheid hun werkterrein maken.

Daarnaast heeft Zeeland expertise op het gebied van ondergrondse veiligheid, door de aanwezigheid van de Westerscheldetunnel, de Sluiskiltunnel en complexe buisleidingsystemen. Het veiligheidscentrum wil kennis van chemische, maritieme en ondergrondse veiligheid met elkaar verbinden. Het expertisecentrum kan uitgroeien tot een nieuwe economische activiteit die (inter)nationale klanten trekt om te testen, te trainen en te oefenen.

De provincie betaalt 55.000 euro en de gemeente draagt 20.000 euro bij. De overheden zijn ervan overtuigd dat het veiligheidscluster de regio een extra impuls kan bieden. Een eerste stap in de ontwikkeling van het veiligheidscentrum is het opstellen van een businesscase; een kosten-batenanalyse. Deze heeft als doel om de (financiële) haalbaarheid uit te werken, maar is ook bedoeld om relevante partijen aan het project te verbinden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
bert kaiser (27-2-2014 om 20:37)
alweer?toch jaren geleden ook al gedaan(in de buurt van de koegors) we kunnen ons geld wel beter besteden ,of niet?
Jac (27-2-2014 om 18:26)
Wat een onzin, daar hebben we toch gewoon de veiligheidsregio voor. Lekker "BoBo" project is dit. Veiligheid moet je niet versnipperen, maar op 1 plek in Zeeland onderbrengen. Echt zonde van het geld, als je dit aan veiligheid wilt spenderen kan dit op veel betere andere manieren.
Cookie-instellingen beheren