Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 16 km

Extra controles kleine bouwlocaties

Toegevoegd: 10-04-2014, 14.35 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Inspectie SZW gaat in de maand mei intensief controleren of ladders, trappen en rolsteigers op kleinere bouwlocaties veilig en goed worden gebruikt. Jaarlijks gebeuren er met deze alledaagse arbeidsmiddelen op bouwterreinen nog steeds veel ongevallen. Gemiddeld komen daarbij vijf mensen om het leven en houden tientallen bouwvakkers blijvend letsel over door een val van een ladder of steiger.

Het is niet de eerste keer dat de Inspectie zo’n gerichte controle uitvoert. Bij een gelijksoortige actie vorig jaar bezocht de Inspectie 487 bouwlocaties in diverse binnensteden. Op 77 % van deze kleine bouwlocaties werd toen onveilig gewerkt met steigers, ladders en trappen. Onvoldoende veiligheidsbesef en te weinig kennis van een goede opbouw en gebruik van deze arbeidsmiddelen is volgens de Inspectie een belangrijke oorzaak van het grote aantal overtredingen.

De komende inspectieronde vindt plaats in het hele land. Vooral kleine(re) bouwlocaties in de binnensteden worden bezocht. Het gaat dan om nieuwbouw, verbouw, onderhoud en reparatie door bouw- en aannemingsbedrijven, schilders en installateurs. Dit jaar wordt ook extra gekeken naar het aanbrengen en onderhouden van zonnepanelen op daken. Daarbij waren in 2013 vier doden te betreuren.

Als er onveilige situaties worden aangetroffen, zullen de inspecteurs het nemen van passende maatregelen afdwingen, zodat er veilig gewerkt wordt. Ze kunnen daarbij een waarschuwing geven, een boete uitdelen of werkzaamheden stilleggen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cerebrus (13-4-2014 om 13:59)
@Crista, hoe dom kun je zijn. Zelfs als iemand zelfstandig is en geen personeel heeft, en die breekt z'n rug, hoeveel geld denk je dat hij dan de gemeenschap gaat kosten? Even nadenken voordat je wat zegt. Echt, je moet wel heel erg dom zijn om onveilige werkplekken zomaar weg te wuiven met het argument "ja maar dat kost geld".
Marcel (12-4-2014 om 12:35)
Als voormalig medewerker bij een installateur heb ik ook wel eens geprobeerd het werk stil te leggen op een bouwplaats welke ernstig onveilig was. Dat recht/die plicht heb je namelijk zoals je leert bij VCA. Maar doe het maar niet hoor en zeker niet in deze tijd van crisis... Bij zulke acties loop je dan het risico dat je als onderaannemer niet meer welkom bent omdat financieel gewin nog steeds boven de veiligheid staat... Dit kost je dus indirect je baan!
Ladder 47 (11-4-2014 om 19:26)
@ kees, nee,want ik heb mijn zaakjes wel goed voor elkaar, in tegenstelling tot u neem ik aan ? zelfs een rechtsbijstandverzekering om diegenen die zich niet aan de regels houden aan te pakken. in geval van een ongeluk door zo een ZZV (zelstandige zonder verzekering) kan die zijn zaakje wel sluiten en de rest van zijn leven kromliggen om mij te betalen. is het wat voor u ? make my day :)) dat krijgt men als men zich niet aan regels houd, dan ben je gewoon prooi.
crista (11-4-2014 om 17:41)
beste Broodroof, als de banen voor het oprapen zouden liggen zou ik je groot gelijk geven, ,maar tegenoordig is het een luxe als je een baan hebt. Vandaar begrijp ik ook heel goed dat veel mensen die toch graag willen werken voor zichzelf gaan beginnen en soms wat meer risico,s nemen als dat goed voor ze is. Zouden ze dat niet doen zitten ze ook thuis met een uitkering en die betlaat iedereen net zo hard als de wao.
doorslag (11-4-2014 om 12:56)
Zo vallen er minder doden maar worden er steeds meer mensen gek.. meer doden minder gekken is toch niet onprettig?!
Witte (11-4-2014 om 09:54)
Eerst hebben ze de grote bedrijven aangepakt, en nu gaan ze de kleinere bedrijven naar de kloten helpen .
Cookie-instellingen beheren