Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
131 files van totaal 523 km

Man voor rechter om wapenbezit

Toegevoegd: 19-05-2014, 19.06 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Een dikke vier jaar geleden dacht justitie een grootschalige wapenhandel op het spoor te zijn. Het pakte echter anders uit en in plaats van een 'big boss' in de wapenhandel moest zich maandag de 42-jarige A. van D. voor de rechtbank in Middelburg tekst en uitleg geven over zijn wapenbezit.

Van D. was een verzamelaar van antieke vuurwapens. Regelmatig bezocht hij een beurs in Antwerpen en schafte zich daar wapentuig aan waar iemand van alles mee kon doen, behalve schieten. Dat was althans de heilige overtuiging van Van D.

De politie dacht daar overigens anders over en die hield vol dat alle onklaar gemaakte revolvers en pistolen simpel schietklaar konden worden gemaakt. Het Nederlands Forensisch Instituut had de wapens overigens niet onderzocht en de officier van justitie hield zich aan de bevindingen van de politie die volgens Van D. 'onvoldoende kennis' had tentoongespreid.

Wel erkende hij enkele niet toegestane wapens, zoals een stroomstootwapen en busjes peperspray in het bezit te hebben gehad. Dat kwam, zo zei hij, omdat hij een partij 'alles in één had gekocht' en daar zat dus van alles in. Aan de geluiddempers zei hij helemaal niets te hebben gehad omdat er bij een geluiddemper altijd nog een pistool hoort en dat had hij niet.
 
De officier van justitie eiste tegen Van D. een celstaf gelijk aan het voorarrest:180 dagen waarvan 124 voorwaardelijk. De 53-jarige A. T. uit Nieuw- en St. Joosland, die 27 busjes peperspray in Duitsland had gekocht hoorde een celstraf van 42 dagen tegen zich eisen.

De advocaat van Van D. vond dat de hele zaak jarenlang zinloos op de plank van justitie had gelegen en was van oordeel dat door die lange tijd die was verstreken eer de zaak werd behandeld het Openbaar Ministerie (OM) het recht tot vervolging had verspeeld. Ofwel Het OM moet niet ontvankelijk worden verklaard.

In de zaak tegen T. doet de rechtbank uitspraak op 28 mei. Van D. hoort 2 juni wat de rechtbank heeft beslist.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren